Kabinet eens over betaald zorgverlof

Werknemers krijgen een wettelijk recht op maximaal tien dagen betaald zorgverlof per jaar. Tijdens deze periode wordt 70 procent van het loon doorbetaald....

Het kabinet is het vrijdag eens geworden over dit voorstel van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken. De werkgever hoeft de 70 procent doorbetaling van het loon maar voor de helft zelf te betalen. De andere 35 procent krijgt hij terug van de overheid.

Zo worden de financiële lasten volgens Verstand evenwichtig verdeeld over werkgevers, overheid en werknemers, die 30 procent inleveren.

Om de regeling ook voor werknemers met een laag inkomen aantrekkelijk te maken, geldt het minimumloon als ondergrens. Voor de hogere inkomensgroepen geldt een maximum.

Omdat het voorstel nog de wetgevingsprocedure moet doorlopen, zal het zorgverlof vermoedelijk pas in 2001 in kunnen gaan.

Op grond van het aantal mensen dat in Duitsland en Zweden van dergelijke regelingen gebruikmaakt, schat het kabinet dat het zorgverlof in Nederland 370 miljoen gulden per jaar gaat kosten. Daarvan nemen werkgevers en overheid dus ieder 185 miljoen voor hun rekening.

Bij de berekening is het kabinet ervan uitgegaan dat de werkgever in vervanging van de werknemer voorziet.

Het voorstel van staatssecretaris Verstand is een compromis. Eerder dit jaar werd haar plan voor volledige doorbetaling van het loon door het kabinet afgewezen. Vooral de VVD-ministers bleken gevoelig voor de woedende reacties van de werkgevers, die vreesden voor een miljardenstrop.

Het kabinet wilde wel een wettelijk recht op tien dagen zorgverlof, maar vond dat de betaling door werkgevers en werknemers zelf geregeld moest worden in hun CAO-onderhandelingen.

De hele Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, drong vervolgens alsnog aan op enigerlei vorm van collectieve looncompensatie.

Daarmee heeft het kabinet nu ingestemd.

Een andere wijziging in vergelijking met Verstands oorspronkelijke voorstel is dat zorgverlof alleen kan worden opgenomen voor de verzorging van zieke gezinsleden. Aanvankelijk had Verstand een grotere groep zorgbehoevenden op het oog, zoals buren en naaste verwanten.

De PvdA reageerde gisteren enthousiast op het kabinetsbesluit. 'Meer had de Kamer niet mogen verwachten', zei PvdA-Kamerlid Bussemaker.

'Dit is precies waar wij steeds om hebben gevraagd. We hebben nooit gewild dat de individuele werkgever volledig voor de kosten zou opdraaien. Overheid, werkgevers en werknemers moeten het samen financieren', aldus Bussemaker.

VVD-Kamerlid Örgü zegt met een definitieve reactie te willen wachten tot zij het voorstel heeft gelezen. 'In principe zijn wij tegen betaald zorgverlof. Ik vrees dus dat we straks in de Kamer een herhaling krijgen van de discussie die we voor de zomer hadden. Maar daaraan zijn we inmiddels wel gewend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden