Kabinet dreigde in HSL-debat niet met machtswoord

Het kabinet heeft volgens premier Kok niet met een machtswoord gedreigd in het overleg met de fracties van PvdA en D66 over de Hoge Snelheidslijn....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

PvdA-fractievoorzitter Wallage heeft daaruit de conclusie getrokken dat het zijn fractie nooit zou lukken het kabinet te overtuigen van de nog betere tracékeuze: de Bosvariant. 'Ik heb zelf de afweging gemaakt dat ik het niet op een ''onaanvaardbaar'' wilde laten aankomen', zei Wallage gisteravond in de Kamer tijdens een debat dat was aangevraagd door Vos van GroenLinks.

D66-fractievoorzitter Wolffensperger: 'Er is nimmer op mij een bijna ondraagbare pressie uitgeoefend. Ik ben niet bedreigd met een machtswoord, maar het was wel mijn taxatie dat het kabinet geen andere mogelijkheid zou hebben dan het machtswoord, indien wij aan de Bosvariant vasthouden.'

Premier Kok zei dat hij PvdA en D66 duidelijk heeft gemaakt dat het kabinet heel zwaar tilt aan het tracé, 'niet door, maar onder het Groene Hart'. Volgens het kabinet zijn de onzekerheden bij de overige tracé's te groot. Toen PvdA en D66 toch leken vast te houden aan hun afwijkende voorkeur, heeft Kok hen ook nog eens gewezen op de afspraak in het regeerakkoord waarin de tracékeuze voor het Groene Hart is bevestigd. Maar hij deed dat 'in de volle overtuiging dat dit de beste keuze is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.