Kabinet draait gaskraan Groningen verder dicht

Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Actievoerders in Loppersum, eerder dit jaar.Beeld ANP

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag bekendgemaakt.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Het kabinet verminderde begin dit jaar de gaswinning al en bepaalde dat er in dit en volgend jaar hooguit 42,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Bij Loppersum werd de winning met 80 procent beperkt. Volgens de toezichthouder zijn de aardbevingen daar sindsdien in aantal en hevigheid afgenomen terwijl in het zuiden van de provincie waar sinds 2012 juist meer gas uit de bodem is gehaald, de seismische activiteiten juist toenamen.

Kamp naar Groningen

Kamp gaat woensdag naar Groningen - ook naar de stad - om uitleg te geven. De minister gaf al aan dat hij de zorgen van de Groningers serieus neemt en er alles aan zal blijven doen om hun veiligheid te vergroten. Kamp zei vanavond dat de eerste voorzichtige signalen lijken aan te geven dat er minder aardbevingen zijn sinds er minder gas wordt gewonnen.

Nog minder gas winnen kan volgens Kamp niet. 'Het moet wel verantwoord want mensen moeten hun huizen kunnen verwarmen en kunnen koken.' Het besluit betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas. 'We hebben dit besloten op grond van het advies van SdoM en niet op basis van de begroting', aldus de minister.

Minister Henk Kamp van Economische ZakenBeeld ANP

In januari maakte het kabinet al bekend de gasproductie in Groningen de komende drie jaar te verminderen. Kamp: 'In 2014 is veel extra onderzoek verricht en overleg gevoerd. Op basis van aanvullend advies van het Staatstoezicht op de Mijnen is nu besloten de gaswinning extra te verminderen in 2015 en 2016. In 2015 komt bovendien de grootschalige aanpak van de versterking van woningen en andere gebouwen op gang.'

Afgelopen jaren werd er achtereenvolgens bijna 48 (in 2012) en bijna 54 (in 2013) miljard kuub gas uit de Groningse bodem gehaald.

Reacties

De Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg reageert terughoudend. 'Persoonlijk valt het me wat tegen, maar als het Staatstoezicht op de Mijnen zegt dat deze vermindering van de gaswinning voldoende is, dan zien we dat als een echte stap.' En: 'We hebben de minister wel gezegd dat hij het verstevigen van woningen op een andere manier moet aanpakken. Zijn huidige kille en technocratische aanpak heeft tot dusver niet geleid tot resultaat.'

Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) zei dat de terugdringing niet genoeg is voor de Groningse bevolking. Hij ziet bovendien graag een 'meer empathische' benadering.

Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen reageerden teleurgesteld. Zij vinden de vermindering van de gaswinning veel te weinig. Ze noemen het besluit in hun reacties cosmetisch, kortzichtig en dom.

'Lachertje'

Ook de politiek was niet onverdeeld blij. Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP sprak van een lachertje. GroenLinks noemt de beslissing onacceptabel en volstrekt onvoldoende. 'GroenLinks verwacht dat de bestuurders in Groningen hier geen genoegen mee zullen nemen', zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De ChristenUnie stelt vast dat de gaskraan 'minimaal' wordt teruggedraaid. De PvdA steunt de beslissing wel. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat er nu duidelijkheid is, zowel voor de inwoners van Groningen als voor de NAM zelf.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van TongerenBeeld anp

Schade

De schade aan huizen veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen moet nog worden afgehandeld. Oud-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn gaat daarop toezien. Hij doet dat samen met het Centrum Veilig Wonen, waar 150 mensen komen te werken.

Het Centrum komt op afstand te staan van de NAM. De NAM is verantwoordelijk voor de gaswinning waarvan de aardbevingen het gevolg zijn en dat ligt gevoelig in Groningen. Eenhoorn gaat twee keer per jaar rapporteren aan minister Kamp.

Schade aan een woning in Groningen veroorzaakt door aardbevingen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden