Kabinet doet niets tegen emigratie Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt geen maatregelen om het vertrek van Nederlanders naar het buitenland tegen te gaan. Volgens staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is het in een democratische rechtsstaat niet aan de overheid onderdanen te beperken in hun bewegingsvrijheid.

Ze reageerde daarmee maandag op schriftelijke vragen van de PVV naar aanleiding van een recent bericht dat de komende jaren naar schatting 170.000 Nederlanders, onder wie vooral studenten en jonge gezinnen, zullen emigreren naar landen als Canada, Zweden, Australië en Uruguay. De PVV wilde weten hoe deze vaak goed opgeleide Nederlanders voor Nederland behouden kunnen blijven.

Ook pleitte de partij van Geert Wilders ervoor wegens de ,,scheefgroei in de bevolkingssamenstelling'' een immigratiestop voor niet-westerse allochtonen in te voeren. Daar voelt Albayrak echter niets voor. Nederland voert volgens haar een terughoudend immigratiebeleid dat is gebaseerd op het Nederlands belang en internationale verplichtingen. ,,Hierin is geen plaats voor een immigratiestop'', schrijft de staatssecretaris mede namens de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Economische Zaken en voor Wonen, Wijken en Integratie.

Albayrak wijst erop dat volgens de meest recente bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2007 naar verwachting 130.000 mensen emigreren, 3000 minder dan vorig jaar. Het aantal emigranten zal daarna geleidelijk afnemen tot 125.000 in 2010, 114.000 in 2020 en 93.000 in 2050. Het aantal van 170.000 waarover de PVV vragen had gesteld, is waarschijnlijk gebaseerd op de bovengrens van zogeheten prognose-intervallen van het CBS. De kans is echter zeer klein dat het werkelijke aantal in de buurt van die grenzen zal liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden