Kabinet doet derde poging tot legalisering online gokken

Vandaag doet het kabinet voor de derde keer een poging het eens te worden over het toestaan van online gokken. De twee coalitiepartijen hebben onenigheid over het belastingtarief dat over de gokgelden moet worden betaald. De PvdA wil een hoge belasting over de gokwinsten heffen, maar de VVD vreest dat veel mensen dan illegaal zullen blijven spelen.

Maartje Bakker
Een jongen speelt thuis een spelletje poker op internet. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Een jongen speelt thuis een spelletje poker op internet.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) zal vandaag aanschuiven bij de ministerraad. Het is zijn laatste kans om de andere bewindslieden nog voor het zomerreces te overtuigen van zijn gokbeleid. Teeven heeft haast. Zijn nieuwe gokwet zou op 1 januari 2015 al in moeten gaan. Veel tijd om die wet door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen is er niet meer.

Pokervaardigheden Teeven
Zou Fred Teeven begrijpen waarom het gokken op internet voor zijn collega's zo'n beladen onderwerp is? Het is bekend dat de staatssecretaris zelf graag pokert met zijn vrienden, al gebeurde dat vaker toen hij nog geen staatssecretaris was. 'Het komt erop aan of je kunt bluffen en strategisch denken', liet hij eens uit zijn mond optekenen. Het zijn vaardigheden die Teeven vandaag in de Trêveszaal mogelijk uitstekend van pas komen.

Over het principe zijn VVD en PvdA het wel eens. Beide regeringspartijen vinden dat het legaal moet worden om online te pokeren, roulette te spelen of een fruitautomaat te bedienen. Nu zijn honderdduizenden Nederlanders aangewezen op het illegale circuit. Niemand houdt in de gaten of de spelers hun geld krijgen als ze winnen, of ze verslaafd dreigen te raken, of bezig zijn geld wit te wassen. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen daar iets aan doen.

Toch is er nog genoeg waarover de regeringspartijen van mening verschillen. De inzet van Teeven is om 20 procent belasting te heffen over het geld dat gokbedrijven overhouden nadat de prijzen zijn uitgekeerd. Maar PvdA-Kamerlid Mei Li Vos, bij het gokken de tegenspeler van Teeven, houdt vast aan 29 procent belasting. Voor Vos is het 'onbestaanbaar' dat gokken minder wordt belast dan andere activiteiten.

null Beeld anp
Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Fred Teeven denkt daar anders over. Hij kent de berekeningen die zijn gedaan op verzoek van de Stichting Online Gaming, die in Nederland ijvert voor een legaal aanbod van kansspelen. Daaruit blijkt dat tweederde van de mensen bij een hoge belasting illegaal blijft spelen. Op die manier, redeneert Teeven, wordt er nog niks gedaan om kansspelverslaving te voorkomen en criminaliteit tegen te gaan.

Gokken te aantrekkelijk
Maar, zegt de PvdA dan weer: met een lage belasting wordt het spelen te aantrekkelijk. Er zullen meer mensen gaan pokeren en blackjacken en wie weet wat nog meer. Dat is niet wat de PvdA wil. De sociaal-democraten zien kansspelen als een 'nutteloze bezigheid' waar mensen zich het liefst verre van moeten houden. De VVD maakt zich daarover geen zorgen. Fred Teeven groeide in zijn tijd als VVD-Kamerlid uit tot de held van de pokeraars, omdat hij benadrukte dat het gewoon een leuk spelletje is.

Een ander heikel onderwerp is de loterijmarkt. De loterijen, die met de opbrengst van de lotenverkoop goede doelen steunen, vrezen dat mensen het verschil niet zullen zien tussen hun spelletjes op internet en een potje bingo, of iets dergelijks, van de commerciële gokbedrijven. Zij zijn bang dat ze klanten kwijtraken aan 'cowboys en pokerboeren'. Dat zou slecht zijn voor de inkomsten van de goede doelen.

Het is een scenario dat de goededoelenministers - Edith Schippers (VVD) van Sport, Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking - naar verluidt schrik heeft aangejaagd. Op tafel ligt nu de vraag of een deel van de extra kansspelbelasting die straks binnenkomt moet worden gebruikt om de inkomsten van goede doelen te garanderen. Ook is geopperd de afdracht van loterijen aan goede doelen te verlagen, zodat ze de concurrentie beter aankunnen.

Bij de VVD gaan stemmen op om niet alleen de gokmarkt, maar ook de loterijmarkt vrij te geven. Zoals Holland Casino voor de liberalen geen staatsonderneming hoeft te zijn, zo geldt hetzelfde voor de Staatsloterij. Maar ook bij deze kwestie vindt de VVD de PvdA tegenover zich. De sociaal-democraten hebben er 'totaal geen haast mee' om iets aan het loterijstelsel te veranderen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden