nieuws

Kabinet doet aangifte wegens lekken van notulen ministerraad

Het kabinet doet aangifte wegens het lekken van de notulen van de ministerraad naar RTL. Dat blijkt uit de begeleidende Kamerbrief van Mark Rutte bij het openbaren van de notulen van diverse bijeenkomsten uit 2019. De notulen zijn staatsgeheim, wat het wettelijk strafbaar maakt om deze te delen.

Sjors Hofstede
Demissionair premier Mark Rutte. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demissionair premier Mark Rutte.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het kabinet keurt het lekken ‘ten zeerste’ af, schrijft demissionair premier Rutte aan de Tweede Kamer. RTL Nieuws onthulde vorige week dat er in de ministerraad doelbewust is afgesproken om bepaalde informatie over de toeslagenaffaire achter te houden voor de Kamer. Ook zou er zijn gesproken over het ‘sensibiliseren’ van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. In zijn schriftelijke reactie hierop wijst Rutte naar het voormalige beleid ‘dat documenten die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad, in beginsel niet werden verstrekt aan de Tweede Kamer’.

Dit beleid is, mede naar aanleiding van de verhoren van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire, de ‘Rutte-doctrine’ gaan heten. Dit zou na het vallen van het kabinet in januari zijn aangepast, maar destijds gold die beperking nog.

Terugwinnen van vertrouwen

Na het nieuws van RTL riepen veel Kamerleden om het openbaren van de notulen, zodat duidelijk zou worden wat er precies is gezegd — en of er om politieke redenen informatie is achtergehouden. Normaal worden de notulen van de ministerraad pas na 25 jaar geopenbaard. Rutte schrijft dat hier nu een uitzondering op wordt gemaakt vanwege het landsbelang. Volgens hem moet het demissionaire kabinet voldoende mandaat behouden om Nederland goed te kunnen besturen tijdens de coronacrisis. ‘Er is daarom juist nu belang bij bestuurlijke slagkracht voor het demissionaire kabinet op basis van vertrouwen.’

Om dat vertrouwen proberen terug te winnen – en omdat de parlementaire onderzoekscommissie veel van de informatie al heeft ingezien – is nu besloten om de notulen van verschillende bijeenkomsten over de toeslagenaffaire vrij te geven. Maar dit betekent dus niet dat het lek wordt vergeven.

Door de aangifte van het kabinet ontvangt RTL Nieuws binnenkort mogelijk een uitnodiging van de rijksrecherche. De hoofdredactie laat op de website al weten dat er in dat geval beroep wordt op het brongeheim. Het recht daarop is vastgelegd in de Nederlandse wet.

Uit de notulen blijkt onder meer dat een hele reeks ministers zich beklaagde over de sfeer in de coalitiefracties in de Tweede Kamer. Blader hier zelf door de notulen heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden