Kabinet: docentes niet in salaris achtergesteld

Het kabinet gelooft niet dat er sprake is van seksediscriminatie in de lerarensalarissen. Vice-premier Jorritsma twijfelt aan het realiteitsgehalte van het oordeel dat de Commissie Gelijke Behandeling daarover deze week velde....

Van onze verslaggever

De Commissie Gelijke Behandeling droeg het kabinet dinsdag op de salarissen te verhogen van alle leraren in het voortgezet onderwijs die na 1985 in dienst zijn gekomen. De salarissen van aankomende leraren werden toen om bezuinigingsredenen met tientallen procenten gekort. Omdat sindsdien veel meer vrouwen instroomden dan mannen, komt dat volgens de commissie in de praktijk neer op een ernstige schending van het discriminatieverbod.

Jorritsma erkende dat de financiële gevolgen van de uitspraak groot kunnen zijn. De kosten worden geschat op minimaal een miljard gulden. Volgens de vice-premier is dat argument voor het kabinet echter niet doorslaggevend.

Zij wees erop dat aan de salarisverlaging destijds duidelijke afspraken met de onderwijsbonden ten grondslag lagen.

De landsadvocaat is inmiddels om advies gevraagd. Ook de onderwijsbonden hebben al hun twijfels kenbaar gemaakt over de uitspraak.

Zie ook de Voorkant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden