Kabinet diep verdeeld over Turkije

Het kabinet is ernstig verdeeld over de vraag of Turkije lid kan worden van de Europese Unie. De tegenstand is het grootst bij de VVD-bewindslieden, maar ook ministers van CDA en D66 twijfelen....

Afgelopen weken is de ruzie in de ministerraad over de kwestie-Turkije hoog opgelaaid. Tijdens discussies zijn er volgens ingewijden harde woorden gevallen.

Minister Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken, de eerstverantwoordelijke in deze kwestie, vindt dat Ankara eigenlijk het lidmaatschap niet meer ontzegd kan worden na alle eerdere toezeggingen .

Die opstelling is zijn VVD-collega's Zalm (Financiën), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hoogervorst (Volksgezondheid), de CDA'ers Veerman (Landbouw) en Donner (Justitie) en D66'er De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) in het verkeerde keelgat geschoten. De critici beklemtonen dat het islamitische Turkije niet past in de 'Europese christelijke waardengemeenschap'.

Een VVD-minister hekelt 'het ongelooflijke gemak' waarmee de deur voor Ankara wordt opengezet. Hoogervorst vreest naar verluidt een vloedgolf aan Turkse immigranten . Minister Zalm heeft laten uitrekenen dat een Turks EU-lidmaatschap de Nederlandse belastingbetaler één miljard euro gaat kosten. Turkije kan, als arm land, na toetreding rekenen op enorme subsidies uit Brussel. Nederland draagt daar naar verhouding het meest aan bij.

In december moet de EU onder Nederlands voorzitterschap beslissen wanneer de toetredingsonderhandelingen met Ankara beginnen. De EU stelt als minimum-voorwaarden dat Turkije de mensenrechten respecteert en een vrijemarkteconomie heeft.

Half februari wijdt het kabinet een speciale vergadering in het Catshuis aan het Turkse EU-lidmaatschap. Meerdere bewindslieden spreken bij voorbaat van een 'hopeloze discussie'. 'De ploeg is volstrekt verdeeld, ik zie geen compromis', zegt een van hen.

De VVD-bewindslieden zijn gepikeerd over de uitspraak van Bot in een Duitse krant dat het opnemen van Turkije in de EU 'een positief signaal naar de islam' zou zijn. Ook voor Veerman weegt de christelijke signatuur van de EU zwaar. Onduidelijk is waar premier Balkenende staat, maar hij wil een verwijzing naar de joods-christelijke tradities in de nieuwe Europese Grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden