nieuwsrijbewijzen

Kabinet: coulanceregeling voor gedupeerden CBR, rijbewijzen 75-plussers automatisch verlengd

Het kabinet werkt aan een coulanceregeling voor de automatische verlenging van de rijbewijzen van 75-plussers die de dupe dreigen te worden van de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hun rijbewijs kan volgens die regeling vanaf eind dit jaar zonder medische keuring met een jaar worden verlengd.

Minister van Nieuwenhuizen op het Binnenhof. Beeld ANP - Remko de Waal

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur schrijft aan de Tweede Kamer dat zij binnenkort met een voorstel komt, in de hoop het voor 1 december geregeld te hebben. Daarmee komt zij tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. De minister hoopt het voorstel binnenkort in de ministerraad te bespreken. Ze vraagt de Raad van State daarna om met spoed advies uit te brengen, opdat het in het najaar van kracht kan worden. De coulanceregeling geldt alleen voor mensen die op tijd met de aanvraagprocedure voor verlenging zijn begonnen.

Het CBR kampt als gevolg van personeelstekort en ict-problemen al geruime tijd met grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. Vooral de verwerking van gezondheidsverklaringen loopt in veel gevallen grote vertraging op. 75-plussers en anderen die een medische beoordeling nodig hebben, moeten daardoor vaak maanden wachten op de verlenging van hun rijbewijs. In veel gevallen komt de verlenging te laat en kunnen ze geruime niet de weg op bij gebrek aan geldig rijbewijs. Voor de zomer lagen er al honderden schadeclaims van gedupeerden die het CBR verantwoordelijk stellen voor de kosten van de vertraging.

Van Nieuwenhuizen benadrukt dat het CBR inmiddels met man en macht werkt aan het wegwerken van de vertragingen. Er wordt een nieuw ict-systeem ingevoerd en er wordt extra personeel ingezet om gezondheidsverklaringen te verwerken. Toch zal het ook dit jaar niet lukken om het probleem helemaal op te lossen. Met de mogelijkheid tot automatische verlenging hoopt zij het bureau de gelegenheid te geven zich tijdelijk te concentreren op de ernstigste gevallen, die zwaar gedupeerd raken zonder rijbewijs.

Drie gedupeerden van de wachttijd bij het CBR doen hun verhaal:

‘Mijn zoon moet niet iedere dag zo’n ouwe als ik over de vloer hebben, maar af en toe komt opa toch even buurten bij de kleinkinderen in Leeuwarden. Helaas reed ik vorige week voorlopig voor het laatst naar ze toe.’

 ‘

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden