Kabinet: cadeaus medicijnfabrikant rigoureus beperkt

Nederland gaat sluikreclame (onder meer cadeaus en snoepreizen) van de farmaceutische industrie zo hard mogelijk aanpakken. Dit heeft premier Kok vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie....

Van onze verslaggever

Die behelzen onder meer dat medicijnfabrikanten niet meer onbeperkt snoepreisjes en cadeaus kunnen aanbieden aan artsen en apothekers.

De farmaceutische industrie besteedt in Nederland bijna twee miljard gulden per jaar, 30 procent van de omzet, aan promotie en marketing. De nascholing van medische beroepsbeoefenaren is vrijwel geheel in handen gekomen van medicijnfabrikanten.

Kok zei dat het nieuwe Reclamebesluit Geneesmiddelen de reclame-uitingen zoveel mogelijk aan banden legt.

'Het kabinet had ze het liefst tot nul willen beperken, maar dat kan niet vanwege Europese richtlijnen', zei hij.

Op de consument gerichte reclame voor receptgeneesmiddelen is in Europa verboden.

Voorlichting aan beroepsbeoefenaren is toegestaan, mits er geen sprake is van 'ongewenste beïnvloeding'.

Eerder heeft minister Borst al besloten de boete voor overtredingen van het Reclamebesluit Geneesmiddelen te verhogen van tienduizend tot tweehonderdduizend gulden.

Ook heeft zij vorig jaar de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitgebreid met een speciale afdeling die toeziet op de naleving van de regels.

De nieuwe reclameregels zijn nog niet openbaar gemaakt. Kok zei dat de ministers van Economische Zaken en Justitie zich er nog over moeten buigen.

Volgens een uitgelekt concept mogen farmaceutische bedrijven per jaar niet meer dan drieduizend gulden aan reis- en verblijfskosten vergoeden voor een arts. Per cursus of congres mag dat niet meer dan duizend gulden zijn.

Huisartsen en specialisten mogen ook niet meer worden gefêteerd met cadeautjes van meer dan honderd gulden, en dat hoogstens drie maal per jaar. Nu geven medicijnfabrikanten soms onder meer computers weg. Ze willen daarmee bereiken dat artsen hun medicijnen gaan voorschrijven.

Er is al veel kritiek gekomen op de plannen van Borst.

Zo is het noemen van concrete bedragen in strijd met de Europese regels, vindt de farmaceutische industrie. Sommige huisartsen hadden liever strengere regels gezien.

Zolang medicijnfabrikanten tot een bepaalde hoogte nascholingscursussen mogen financieren, gaat dat volgens hen ten koste van het wetenschappelijke gehalte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden