Kabinet blijft SER advies vragen over sociaal beleid

Het kabinet blijft de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies vragen over belangrijke wetgeving en plannen op sociaal-economisch terrein. Dat hebben de ministers Kok, Melkert, Wijers en Dijkstal deze week aan een zware delegatie uit de SER laten weten....

THOM MEENS

Van onze verslaggever

Thom Meens

AMSTERDAM

Tijdens een besloten overleg in het Torentje, de werkkamer van premier Kok, heeft het kabinet verzekerd dat er materieel niet wordt getornd aan de adviesplicht van de raad. Formeel is de adviesplicht afgeschaft sinds de Tweede Kamer een motie van de VVD heeft aangenomen waarin de SER uit het rijtje van verplichte overheidsadviseurs werd geschrapt. Dat gebeurde tegen de zin van het kabinet.

In de toekomst bepaalt de minister van Sociale Zaken als coördinerend bewindsman over welke onderwerpen de SER om advies wordt gevraagd. De minister stuurt jaarlijks rond Prinsjesdag een brief naar SER en Kamer met de onderwerpen. Over de brief wordt later met de SER overlegd, waarna het definitieve werkplan van de raad voor het volgende adviesjaar wordt vastgesteld.

Voor de keuze van de onderwerpen hoeft Melkert zich niet te beperken tot zijn eigen departement van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij mag ook grasduinen in de begrotingen van andere ministeries en onderdelen daarvan voor advies voorleggen aan de SER.

De SER-delegatie is tevreden met het akkoord over de nieuwe vorm van SER-advisering. Daarbij weegt voor de sociale partners heel zwaar dat het kabinet nogmaals heeft verzekerd dat het zeer hecht aan de adviezen.

Het ministerie heeft aan het overleg een heel ander gevoel overgehouden. Volgens een woordvoerder van minister Melkert is er slechts een procedurele bijeenkomst geweest, 'zoals elk jaar'.

In het overleg heeft de regering volgens de SER-delegatie ook laten weten dat ze niet van zins is te tornen aan de samenstelling van de raad: werkgevers, werknemers en kroonleden blijven samen de dienst uitmaken. Daarmee verdwijnt een plan van tafel om de SER om te vormen tot een college van deskundigen zonder sociale partners.

Het kabinet zal in de nog uit te brengen Kaderwet (de wet die de status, samenstelling en werkwijze van de nieuw te vormen adviesorganen vastlegt) de uitzonderingspositie van de SER opnemen. De nieuwe adviesorganen, één per departement, komen vanaf 1997 in de plaats van het woud van adviesraden dat nu nog bestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden