NIEUWS

Kabinet bevestigt: na aankomend steunpakket is het klaar

Het demissionair kabinet verlengt de steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemingen die door coronamaatregelen in de problemen komen, niet langer. Dat betekent dat het aankomend steunpakket, dat van juli tot en met september loopt, het laatste is.

Dylan van Bekkum
Gasten van een café in Amsterdam mogen inmiddels weer tot laat blijven. Het kabinet vindt een nieuw steunpakket niet meer nodig. Beeld ANP
Gasten van een café in Amsterdam mogen inmiddels weer tot laat blijven. Het kabinet vindt een nieuw steunpakket niet meer nodig.Beeld ANP

Dat laten de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) weten in een brief aan de Tweede Kamer. De coronamaatregelen zijn door de hoge vaccinatiegraad en de gunstige epidemiologische cijfers in grote mate losgelaten. Er zijn nog weinig sectoren die als gevolg daarvan veel hinder bevinden en daardoor inkomsten mislopen, zo redeneert het kabinet. Een nieuw steunpakket is dus niet nodig.

Het laatste steunpakket werd eind mei aangekondigd en gaat op 1 juli in. Toen werd al verwacht dat het om het laatste steunpakket ging.

Ondernemers kunnen nog tot 1 oktober uitstel van belastingbetaling aanvragen of het uitstel verlengen. Omdat het openen van de samenleving sneller gaat dan bij het aankondigen van het steunpakket werd verwacht, heeft het kabinet de loonsubsidie iets versoberd. Werkgevers mogen nog een omzetverlies tot maximaal 80 procent opgeven voor de loonkostensubsidie. Daarmee wordt naar schatting 35 miljoen euro uitgespaard.

Het kabinet heeft voor het laatste steunpakket 6 miljard euro uitgetrokken. Hoe veel het laatste steunpakket daadwerkelijk gaat kosten, is grotendeels afhankelijk van het omzetverlies en extra kosten waar bedrijven en ondernemingen in Nederland nog mee te maken krijgen als gevolg van de minimale coronamaatregelen die na 1 juli gelden. Het kabinet acht het waarschijnlijk dat de uitgetrokken 6 miljard euro niet volledig gebruikt hoeft te worden.

‘Te vroeg’

Volgens Piet Fortuin, voorman van vakbond CNV, komt het einde van de steunpakketten te vroeg. ‘Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis’, zegt Fortuin. ‘Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers en werkenden onnodig in de problemen.’ Fortuin maakt zich zorgen om de periode na de zomer en vreest dat ondernemers mogelijk opnieuw getroffen zullen worden door beperkende coronamaatregelen. ‘We weten niet wat er na de zomervakantie gebeurt, en hoe de deltavariant van het coronavirus zich verder ontwikkelt.’

Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet te vroeg besluit om te stoppen met de steunpakketten, zo valt op de website van KHN te lezen. Wel is de branchevereniging blij dat het uitstel van het betalen van belastingaanslagen nog tot 1 oktober mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden