Update

Kabinet besluit tot deelname aan NAVO-actie Libië

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten deel te nemen aan de NAVO-actie in Libië. Zes F16's en tweehonderd Nederlandse militairen zullen uitgezonden worden. Dat is de uitkomst van een extra vergadering van de ministerraad die vanavond is gehouden.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Nederland stuurt naast de F16's ook de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem en een vliegtuig dat andere vliegtuigen in de lucht kan bijtanken naar Libië. De F16's en mijnenjager worden de komende drie maanden ingezet, het tanktoestel tot 4 april. De mijnenjager is al in de regio.

Onder de 200 militairen die Nederland stuurt, bevinden zich ondermeer bemanningsleden voor AWACS-radarvliegtuigen en stafofficieren voor de hoofdkwartieren die de operatie leiden.

De Nederlandse bijdrage kost in totaal ongeveer 20 miljoen euro, zei minister Hans Hillen van Defensie na afloop van de extra ministerraad. Het geld komt uit de HGIS, een potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin geld van meerdere ministeries zit voor internationale inzet.

NAVO
Nederland doet mee onder de vlag van de NAVO, die het wapenembargo tegen Libië gaat controleren. Ook heeft het militaire bondgenootschap een plan klaarliggen om toe te zien op de naleving van het vliegverbod boven dat land.

De Nederlandse rol bestaat in eerste instantie uit het handhaven van het wapenembargo. Nederland neemt niet deel aan bombardementen.

Als de NAVO besluit ook mee te doen aan handhaving van het vliegverbod van Libië, kunnen de F-16's en KDC-10 daaraan een bijdrage leveren. Mogelijk gebeurt dit op korte termijn. Het kabinet zal de Tweede Kamer daarover dan informeren.

Patrouilles
Van de Nederlandse F16's zullen er vier worden gebruikt om boven de Middellandse Zee patrouilles uit te voeren, de andere twee zijn reserve. De F16's zullen vooral boven de kust voor Libië toezien op het naderen van vliegtuigen.

De operaties in de lucht zullen worden uitgevoerd vanaf een vliegbasis van een NAVO-land aan de Middellandse Zee. Welk land dat wordt, is nog niet bekend. Daarover is volgens het kabinet nog overleg gaande met enkele partnerlanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden