Kabinet besluit definitief tot opzeggen uitkeringsverdrag Marokko

Het kabinet zet de ultieme stap in het slepende conflict met Marokko over de export van Nederlandse uitkeringen: het begint met de procedure om het socialezekerheidsverdrag tussen beide landen op te zeggen. Vanaf 1 januari 2016 gaan er geen nieuwe uitkeringen meer naar Marokko, behalve de ouderdomsuitkering AOW.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.Beeld anp

De opzegging moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer. Daar is coalitiepartij PvdA tegen, maar een meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en ChristenUnie voor. Minister Asscher van Sociale Zaken sprak vrijdag van 'een vervelende gebeurtenis in 4 eeuwen vriendschap met Marokko', maar voegde toe dat hij geen andere mogelijkheden meer ziet.

Marokko weigert al drie jaar medewerking aan de Nederlandse pogingen om het 'woonlandbeginsel' te introduceren in de geëxporteerde uitkeringen: die moeten aangepast aan het Marokkaanse prijspeil. Het kabinet besloot eerder op eigen houtje tot die verlaging, maar in een serie rechtzaken oordeelden rechters dat dat in strijd is met het verdrag. Daarom wilde Nederland het aanpassen. Nu dat niet is gelukt, zegt Nederland het op.

Nieuwe uitkeringen

De stopzegging treft nieuwe uitkeringen. Het gaat vooral om nabestaandenuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Al lopende uitkeringen blijven wel behouden, met uitzondering van de kinderbijslag en het kindgebondenbudget: de export van die twee regelingen stopt voor iedereen in Marokko zes maanden nadat het verdrag feitelijk is beëindigd. Het recht op de ouderdomsuitkering AOW blijft wel bestaan.

Premier Rutte beklemtoonde vandaag dat het kabinet nog steeds de hoop koestert dat Marokko alsnog gaat meewerken voordat de opzegging van het verdrag eind 2015 ook door het parlement is goedgekeurd. 'Maar op dit moment kunnen we niet anders.'

Het grootste risico voor het kabinet is dat Marokko op zijn beurt de samenwerking in de bestrijding van moslimextremisme opzegt, maar Asscher hoopt dat het niet zover komt. 'Marokko heeft zelf ook een groot belang bij die samenwerking. Zij zien ook eigen inwoners afreizen naar Syrië.'

Diep teleurgesteld

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, heeft zijn Nederlandse collega Frans Timmermans gebeld en duidelijk gemaakt dat hij diep teleurgesteld is over de kabinetsplannen om het uitkeringsverdrag met Marokko op te zeggen. Dat melden Marokkaanse media vandaag.

Marokko verwerpt dat voornemen volkomen volgens Mezouar. Hij belde ook met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

Marokko hoopt dat Nederland zich bedenkt, want het besluit zal niet zonder gevolgen blijven voor de relaties tussen beide landen.

Mezouar stelde dat 'de nauwe en oude banden tussen de twee koninkrijken aanleiding moeten geven om in dialoog te gaan in plaats van eenzijdig voor een breuk te kiezen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden