Kabinet besluit definitief tot aanschaf 37 JSF-straaljagers

Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen. Dat hebben bronnen in Den Haag dinsdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. De Joint Strike Fighter is de opvolger van de F-16.

Een Joint Strike Fighter (JSF) op vliegbasis Volkel. Beeld anp
Een Joint Strike Fighter (JSF) op vliegbasis Volkel.Beeld anp

De keuze voor de JSF ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit.

Nederland kocht eerder al twee testtoestellen, en schaft nu nog eens 35 nieuwe straaljagers aan. De aankoop staat voor 4,5 miljard euro ingeboekt in de begroting van Defensie. Jaarlijks kosten de vliegtuigen ook nog enkele honderden miljoenen aan onderhoud.

De fractie van de PvdA zou zich reeds achter de aankoop hebben geschaard op een fractieberaad begin juli. Officieel is dit nog niet bevestigd, maar meerdere bronnen rond de fractie lieten zich hierover uit. De weerstand tegen de JSF is aanzienlijk bij de PvdA-achterban, PvdA-leider Samsom wacht de zware taak om de miljardenaankoop te verdedigen in crisistijd.

Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF. De officiële naam is F-35 Lightning II. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig wordt geleid door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Chronologie
Al meer dan vijftien jaar worstelen opeenvolgende Nederlandse kabinetten met de vervanging van de F-16. Nu lijkt het besluit definitief door te slaan naar de JSF, maar het parlement kan nog roet in het eten gooien. Een chronologisch overzicht.

1996 - Het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok (PvdA) besluit dat de F-16 op termijn moet worden vervangen. Door welk toestel is nog niet duidelijk.

1997 - De JSF is kandidaat, omdat Nederland deelneemt aan de Concept Demonstration fase.

2001 - De Amerikanen beginnen met de ontwikkeling van de JSF.

2002 - Het tweede paarse kabinet-Kok van PvdA, VVD en D66 stapt in het JSF-project. De Nederlandse industrie wordt betrokken bij het project. Nederland investeert uiteindelijk een miljard in het toestel.

2006: Het kabinet-Balkenende III tekent een akkoord om aan de volgende fase van de JSF mee te doen

2007: Het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie schuift een besluit over de opvolging van de F-16 door naar 2010.

2009: Een besluit tot de aanschaf van twee testtoestellen leidt bijna tot een kabinetscrisis. De PvdA wil er niet aan. Uiteindelijk besluit het kabinet een testtoestel aan te schaffen en pas in 2012 over de opvolger van de F-16 te beslissen.

2010: Ook het eerste kabinet van Mark Rutte (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) schuift een besluit over de JSF door naar een volgend kabinet. Wel besluit het kabinet het tweede testtoestel te kopen.

2012: Minister Hans Hillen van Defensie zegt dat er zeker geen 85 JSF's zullen worden aangeschaft. Een paar maanden later steunt een meerderheid in de Tweede Kamer een motie van de PvdA om uit het JSF-project te stappen. Het kabinet-Rutte (VVD en PvdA) gaat door met JSF en zal in 2013 de knoop doorhakken.

2013: Minister Jeanine Hennis van Defensie brengt op Prinsjesdag naar buiten dat de JSF de opvolger gaat worden van de F-16. Defensie schaft in totaal 37 toestellen aan. Hiervoor wordt ruim 4 miljard euro betaald.

Minister van Defensie Jeanine Hennis hakt eindelijk de knoop door: Nederland koopt de JSF. Beeld ANP
Minister van Defensie Jeanine Hennis hakt eindelijk de knoop door: Nederland koopt de JSF.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden