Kabinet beslist ‘flitsscheiding’ af te schaffen

De zogenoemde ‘flitsscheiding’, het ontbinden van een huwelijk zonder tussenkomst van de rechter, houdt op te bestaan. Er komt geen variant in de vorm van een ‘administratieve scheiding’....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Bij een ‘flitsscheiding’ wordt een huwelijk omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna een ambtenaar dat kan ontbinden. Het vorige kabinet probeerde al een einde te maken aan deze regeling, die door de wetgever nooit bedoeld is. In het regeerakkoord kwamen CDA, ChristenUnie en PvdA overeen dit af te schaffen.

Maar intussen had de VVD een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor de ‘administratieve scheiding’, waarbij een ambtenaar de afspraken bekrachtigt die twee mensen bij een scheiding maken.

Bij een eerdere behandeling in april was een meerderheid van SP, VVD, PVV, GroenLinks, D66 én PvdA hier nog voor. PvdA-woordvoerster Samira Bouchibti ondertekende samen met VVD’er Fred Teeven een amendement op het liberale wetsvoorstel. Onlangs trok ze haar steun weer in.

Onder een spervuur van vragen verklaarde Bouchibti haar draai dinsdag door te zeggen dat de PvdA ‘klaar is voor een volgende stap; ik kom met een nieuw initiatiefvoorstel dat veel beter is.’ Maar wanneer dat dan komen zou en waaruit die verbeteringen zouden bestaan, kon ze niet zeggen en al helemaal niet hoe lang zoiets zou duren. ‘De PvdA heeft zich aan het regeerakkoord gehouden en heeft het amendement ingetrokken’, concludeerde Ed Anker van de ChristenUnie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden