Kabinet bereikt compromis over broeikasgassen

Het kabinet heeft een compromis bereikt over het klimaatbeleid van Nederland. Minister De Boer van Milieubeheer laat volgende week haar Europese collega's weten dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met 6 procent wil terugbrengen, als er in het jaar 2002 een Europese energiebelasting wordt ingevoerd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Bovendien stelt Nederland als voorwaarde dat alle Europese landen hun klimaatbeleid halfjaarlijks evalueren en dat de Europese Commissie elk half jaar controleert of de Europese industrieën voldoen aan de eisen voor energiebesparing. Als de Europese milieuministers niet aan de Nederlandse eisen tegemoetkomen, acht het kabinet zich niet gebonden aan de 6-procentsnorm.

De politieke haalbaarheid van alledrie de voorwaarden wordt algemeen als zeer klein beschouwd. Er is weinig draagvlak voor een Europese milieubelasting .

Minister De Boer eiste deze week nog dat Nederland zich zou binden aan een norm van 8 procent minder uitstoot ten opzichte van 1990, mits er een Europese energiebelasting zou komen. Zonder zo'n belasting moest minimaal 6 procent voor Nederland alleen worden gehaald, vond De Boer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden