'Kabinet bereid F-16's bij te dragen aan strijd tegen IS'

Het kabinet is bereid F-16-gevechtsvliegtuigen bij te dragen aan de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Om hoeveel toestellen het gaat is nog onduidelijk. Eerder was sprake van vier toestellen, maar dat aantal klopt inmiddels niet meer, aldus ingewijden. Later op de dag hakt de ministerraad een knoop door over de mogelijke inzet.

Een Nederlandse F16.Beeld anp

Het is nog niet zeker of de vliegtuigen ingezet worden in zowel Irak als Syrië. Daarover moet in het kabinetsberaad vanmiddag duidelijkheid komen. Volgens Volkskrantverslaggeefster Natalie Righton is het zeer aannemelijk dat het kabinet kiest voor de inzet van F16's. 'Het bijeenkomen van het kabinet wees er al op dat er een militaire bijdrage komt die 'substantieel is en potentieel dodelijk'. Bronnen meldden ons al eerder dat het inderdaad gaat om het inzetten van F16's'.

Mark RutteBeeld anp

VN-mandaat ontbreekt
Een aanval tegen IS op Syrisch grondgebied is illegaal, omdat een VN-mandaat ontbreekt. Een aanval in Irak is wel legaal, omdat de Iraakse president daar toestemming voor heeft gegeven.

Het kabinet onderzocht daarom of het in de strijd tegen IS alleen in Irak kan meedoen en niet in Syrië. Vandaag wordt hierover in de extra ministerraad een knoop doorgehakt. Premier Rutte zei vorige week donderdag nog in de Tweede Kamer: 'Het kan betekenen dat je je misschien beperkt tot het Irakese deel van IS.'

Zelfverdediging
Een andere optie is om onder het VN-mandaat voor Syrië uit te komen, door de strijd te rechtvaardigen als 'zelfverdediging' of 'een humanitaire noodsituatie'. De PvdA-bewindslieden hebben daar veel meer moeite dan die van de VVD. PvdA-Kamerlid Servaes: 'De PvdA vindt dat we voor Syrië het spoor van de Verenigde Naties helemaal moeten aflopen: we moeten een volkenrechtelijk mandaat hebben.'

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) voerde vorige week nog overleg in New York met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry over de juridische bezwaren van Nederland. Het is onduidelijk hoe de Amerikanen aankijken tegen een bijzondere positie voor Nederland. De kwestie ligt extra gevoelig in Den Haag, omdat de politieke steun voor de inval in Irak in 2002 slordig tot stand kwam, zo concludeerde de Commissie-Davids. Toen ontbrak eveneens een volkenrechtelijk mandaat.

Naar verwachting zal tijdens het kabinetsberaad vandaag worden besloten om alleen in Irak militair actief te worden, melden goedingelichte bronnen. In Syrië zal alleen humanitaire en diplomatieke steun worden gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden