Nieuws

Kabinet belooft ‘warm welkom’ voor gevluchte Afghanen

Het kabinet erkent dat het een ‘ereplicht’ heeft ten aanzien van Afghanen die de Nederlandse missie in Afghanistan hebben bijgestaan. Het belooft speciale aandacht te besteden aan het fatsoenlijk opvangen van deze groep Afghanen.

Natalie Righton en Arnout Brouwers
Afghanen bij het vliegveld van Kabul, op 21 augustus dit jaar, een week na de machtsovername door de Taliban. Beeld Jim Huylebroek / ANP
Afghanen bij het vliegveld van Kabul, op 21 augustus dit jaar, een week na de machtsovername door de Taliban.Beeld Jim Huylebroek / ANP

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asielzaken, VVD) heeft donderdag een motie daarover van het PvdA-Kamerlid Kati Piri overgenomen. Een ruime Kamermeerderheid steunt het plan, waaronder de formatiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Nederland treedt hiermee in de voetsporen van de Britten. Het Verenigd Koninkrijk heeft voor de evacuatie en opvang van Afghaanse oud-medewerkers de ‘Operation Warm Welcome’ opgezet.

Hulp van veteranen

Het warme welkom in Nederland houdt in dat de regering zich zal inspannen om voor de Afghaanse evacués ‘fatsoenlijke opvang, taallessen, begeleiding naar werk, en een buddysysteem met veteranen en vrijwilligers’ te regelen.

‘Wij werken heel hard aan goede opvang’, zei Broekers-Knol donderdag in de Kamer. Zij wil met de minister van Defensie bekijken wat er praktisch nog meer gedaan kan worden voor de Afghanen en ‘wat de rol van veteranen daarin kan zijn’.

Paar duizend Afghanen

Sinds de val van Kabul zijn ongeveer 2.500 Nederlanders en Afghanen geëvacueerd vanuit Afghanistan. Zo’n 1.600 van hen wonen op dit moment in opvangkampen verspreid door Nederland. In een aantal gevallen verblijven zij in oude kazernes van Defensie.

Het voornemen van het demissionaire kabinet om nog eens ruim 2.000 Afghanen extra op te halen, kan rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag. Wel zitten partijen nog met vragen over de criteria die zijn opgesteld om Afghanen te evacueren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden