Kabinet belooft dure olie te compenseren

Het kabinet zal maatregelen nemen om de koopkracht te beschermen als de olieprijs zo hoog blijft....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Balkenende deed zijn toezegging donderdag in de Tweede Kamer bij de algemene politieke beschouwingen. Een grote meerderheid in de Kamer had bij het kabinet aangedrongen op het repareren van de koopkracht in 2006. Die dreigt als gevolg van de hoge energietarieven onder druk te komen staan.

Het kabinet is bij het opstellen van de huidige koopkrachtplaatjes voor 2006 uitgegaan van een energierekening die honderd euro hoger ligt dan dit jaar. Energie-aanbieder United Consumers meldde echter een paar weken geleden in de Volkskrant dat de rekening voor stroom en gas volgend jaar tussen de drie- en de vijfhonderd euro hoger zal uitkomen.

Op 1 november wordt duidelijk hoe duur gas en stroom vanaf 1 januari worden. Die prijzen worden gebaseerd op de gemiddelde olieprijs van de periode die daaraan vooraf ging.

De prijs van een vat olie steeg donderdag tot bijna 67 dollar. Het CPB is bij de berekening van de koopkracht uitgegaan van een olieprijs van 50 dollar. Analisten gaan ervan uit dat de prijs langdurig hoger zal blijven.

De regeringspartij CDA heeft voorgesteld om elke stijging van de olieprijs boven de 50 dollar te compenseren, maar Balkenende weigert een ‘blanco cheque’ te geven.

Het is nog niet bekend hoe de compensatie van de dure energie gefinancierd gaat worden. Volgens het ministerie van Financiën wordt dat in december bekeken. De kans is groot dat het ten koste zal gaan van het FES, het fonds van aardgasbaten waaruit investeringen in wegen en onderwijs worden betaald.

Naast de koopkrachtreparatie heeft de CDA voor dit begrotingsjaar gevraagd om een hogere belastingaftrek voor gezinnen met kinderen. De VVD wil de belastingvrije vergoeding die werkgevers hun werknemers kunnen betalen voor het gebruik van een eigen auto, verhogen van 18 naar 19 cent .

D66 wil meer geld voor het onderwijs om studenten in verband met de nieuwe ziektekostenwet tegemoet te komen en wat te doen aan het dreigende lerarentekort.

Minister Zalm van Financiën heeft een ruimte van 200 miljoen euro op de begroting om aan wensen van de Kamer tegemoet te komen. Het verlanglijstje van de Kamer kost ruim 270 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden