Kabinet belooft 300 miljoen voor werk-naar-werk-aanpak

Het kabinet trekt de beurs om de werkloosheid aan te pakken. Er is 300 miljoen euro beschikbaar voor plannen van vakbeweging en werkgevers om mensen bij dreigend ontslag aan nieuw werk te helpen. De sociale partners kunnen bij het overleg met het kabinet voorstellen voor deze 'werk naar-werk-trajecten' indienen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Dit kondigde minister Asscher van Sociale Zaken dinsdag aan. Het geld was al beschikbaar en stond al op de begroting, maar Asscher brengt het het nu uitdrukkelijk in bij het overleg met de sociale partners.

Asscher is erg gecharmeerd van de 'van werk-naar-werk-trajecten' om werkloosheid te voorkomen. Hij noemt vaak het voorbeeld van een graficus in Groningen die zijn baan dreigde te verliezen. Zo ook tijdens een rede maandag: 'Ik heb een paar weken geleden gesproken met een vijftigplusser die dat zelf had ervaren. Geert Geersing is zijn naam. Hij is 53 jaar en had dertig jaar bij een drukker in Groningen gewerkt. Toen kreeg hij te horen dat zijn baan zou verdwijnen. Het was geen man die zin had om ook maar één dag werkloos thuis te zitten. Hij deed - met steun van de sector - een opleiding om lasser te worden. Daarna vond hij - na een proefplaatsing van drie maanden met behoud van WW - een baan als pijpfitter bij een scheepswerf bij hem in de buurt.'

Uit projecten blijkt dat deze aanpak effectief kan zijn bij het beperken van werkloosheid, mits de betrokken werknemers er vertrouwen in hebben. Dat vertrouwen stijgt sterk als de vakbeweging erbij betrokken is.

Asscher kondigde dinsdag ook plannen aan tegen de jeugdwerkloosheid. Daarvoor trekt het kabinet 50 miljoen euro uit. Het grootste deel van dit bedrag, 35 miljoen, komt uit het budget van 100 miljoen euro dat Asscher in december bij het Midwinteroverleg aan de sociale partners toezegde.

Jet Bussemaker (PvdA) legt als minister van Onderwijs 15 miljoen euro extra bij. De jeugdwerkloosheid is de laatste jaren fors opgelopen. In 2011 bedroeg ze nog 9,8 procent, in januari van dit jaar was dat al 15 procent. Onder migrantenkinderen is de werkloosheid vaak het dubbele. Van de totale beroepsbevolking was in januari 7,5 procent werkloos.

Een bedrag van 25 miljoen euro wordt uitgetrokken om examenkandidaten in het mbo de kans te geven langer door te leren. Dat kan door een studie aan het hbo te gaan doen of een andere mbo-studie met meer kans op werk.

De andere helft van het geld gaat naar de arbeidsmarktregio's, samenwerkingsverbanden van gemeenten en het UWV.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden