Kabinet-Balkenende II is zo goed als rond

De dinsdag benoemde CDA-formateur Jan Peter Balkenende legt de laatste hand aan het tweede kabinet dat zijn naam draagt. 'Zorgvuldigheid staat voorop', zei hij woensdag over de wijze waarop hij de nieuwe ploeg van bewindslieden gaat samenstellen....

Indachtig de kritiek die hij kreeg over de samenstelling van zijn snel uiteengevallen eerste kabinet, neemt Balkenende ruim de tijd voor de gesprekken met nieuwe bewindslieden. Vorig jaar moest LPF-staatssecretaris Philomena Bijlhout al na enkele uren haar ontslag indienen omdat zij had verzwegen dat ze ook na de Decembermoorden nog bij de milities van Bouterse zat. Later bleek dat de LPF-ministers Herman Heinsbroek en Eduard Bomhoff niet door één deur konden.

Balkenende zei gisterochtend dat hij voor volgende week donderdag met zijn ploeg op het bordes van Huis ten Bosch wil staan. De verwachting is dat het kabinet zelfs iets eerder, op dinsdag 27 mei, wordt beëdigd.

Het nieuwe kabinet gaat zestien ministers tellen en tien staatssecretarissen. Het CDA krijgt acht ministersposten, de VVD zes en D66 twee. De christen-democraten krijgen vijf staatssecretariaten, de VVD vier en D66 één. Balkenendes tweede kabinet telt twee ministers meer dan zijn eerste en en vier staatssecretarissen minder. Verdwenen zijn de onder-ministers voor Landbouw, Ontwikkelingssamenwerking, Emancipatie, Binnenlandse Zaken en Landbouw.

Volgens Balkenende heeft hij de namen van alle bewindslieden al in zijn hoofd. Hij ontving gisteren de twee mannen die hem als vice-premier terzijde zullen staan: VVD-leider Gerrit Zalm en D66'er Thom de Graaf.

Thom de Graaf wordt namens D66 dus vice-premier en minister van Bestuurlijke Vernieuwing (een nieuwe post) en Koninkrijkszaken. Vrij zeker is het ook dat namens de partij Laurens Jan Brinkhorst minister van Economische Zaken wordt. Hij wordt daarmee (naast Zalm) de tweede paarse bewindsman in Balkenende II. Wie staatssecretaris van Onderwijs voor D66 wordt, is nog onbekend.

In de lijst van CDA-bewindslieden zijn bijna geen verrassingen: Donner (Justitie), Veerman (Landbouw), De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), De Geus (Sociale Zaken), Van Ardenne (Ontwikkelingsamenwerking), Van der Hoeven (Onderwijs). Europarlementariër Karla Peijs is de enige nieuweling als minister, op Verkeer en Waterstaat. Staatssecretaris worden naar alle waarschijnlijkheid: Van der Knaap (Defensie) Wijn (Financiën), Van Geel (VROM), Ross-Van Dorp (Volksgezondheid) en Eurlings (Economische Zaken).

De VVD levert de ministers Zalm (Financiën), Hoogervorst (Volksgezondheid), Kamp (Defensie), Schultz van Haegen (VROM), Remkes (Binnenlandse Zaken) en zeer waarschijnlijk die voor Vreemdelingenbeleid en Integratie. Staatssecretaris worden naar verwachting: Cornielje (Onderwijs), Nijs (Verkeer en Waterstaat), Nicolaï (Buitenlandse Zaken), Rutte (Sociale Zaken).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden