Kabinet akkoord over asiel: aanmeldcentra buiten EU

Het kabinet zal volgende week in Brussel pleiten voor een verstrekkend Europees asielbeleid. Om de huidige vluchtelingenstroom het hoofd te bieden moet er op korte termijn een verplichte verdeelsleutel voor asielzoekers komen. Op lange termijn moet de EU inzetten op aanmeldcentra buiten Europa. Alleen migranten die door die centra zijn geselecteerd zijn dan nog welkom.

Migranten in een bus in Hongarije.Beeld ap

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel lichtte vanmiddag het coalitieakkoord toe dat vanochtend door VVD en PvdA werd bereikt. Het kabinetstandpunt is tweeledig. Nederland pleit voor een 'tussenfase' waarin de EU tot afspraken moet komen over 'een bindende bijdrage per lidstaat die rekening houdt met absorbtiecapaciteit per land'.

In die tussenfase zou het mogelijk kunnen zijn dat iemand in Nederland asiel aanvraagt en aan een ander EU-land wordt toebedeeld. Ook pleit het kabinet ervoor om mensen die niet in aanmerking komen voor asiel sneller terug te sturen.

Tegelijkertijd wil het kabinet in Europa werken aan een gezamenlijk asielbeleid voor de lange termijn. In veilige landen in het Midden-Oosten en Afrika moeten Europese aanmeldcentra komen. Vluchtelingen kunnen dan alleen nog kans maken op asiel in Europa als zij zich bij zo'n centrum melden. Migranten die alsnog illegaal naar Europa reizen, moeten worden teruggebracht naar die veilige regio's. Volgens Dijkhoff helpt dit model bij het dwarsbomen van mensensmokkelaars.

110 miljoen voor opvang in regio
De staatssecretaris kondigde ook aan dat het kabinet 110 miljoen euro uittrekt uit de begroting van minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking ter ondersteuning van de buurlanden van Syrië die miljoenen vluchtelingen opvangen.

Naar verwachting presenteert de Europese Commissie morgen een voorstel voor een Europese asielverdeelsleutel. Nederland zal op korte termijn ruim 9 duizend vluchtelingen moeten overnemen van landen als Griekenland en Italië. Dijkhoff wilde niet op het Commissievoorstel vooruitlopen. Hij noemde geen concrete getallen.

De staatssecretaris zal volgende week maandag afreizen naar Brussel om met zijn Europese collega's te spreken over een nieuw Europees asielbeleid. Bij die vergadering zal hij het vandaag bereikte Nederlandse standpunt inbrengen.

Meer vluchtelingen voor Nederland

Nederland wordt geacht 7.214 mensen op te nemen, boven op de 2.047 die het voor de zomer al had toegezegd. Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke verdeelsleutel - Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris Frans Timmermans presenteren hem woensdag - die de Volkskrant in handen heeft. Correspondent Marc Peeperkorn schreef er maandag dit nieuwsbericht over.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel geeft in een persconferentie toelichting bij het kabinetsplan voor een Europees asielbeleid.Beeld anp

Felle kritiek van oppositie
Oppositiepartijen zijn zeer kritisch over het kabinetsvoorstel. 'Onuitvoerbaar en onrealistisch', zegt SP-leider Emile Roemer. 'Het komt erop neer dat ze de problemen naar voren schuiven en in de regio laten liggen en denken dat er daar een afspraak te maken is voor een kwartje per vluchteling. Als je ziet dat er in twee, drie landen vier miljoen vluchtelingen zijn en dan 110 miljoen, dan is dat een kwartje per vluchteling.' De SP'er noemt het plan 'een beetje een middelvinger naar Merkel, die haar nek heeft uitgestoken'.

Volgens GroenLinks breekt het kabinet met 'het fundamentele principe dat mensen die bij ons aankloppen omdat ze vluchten voor oorlog en geweld hier een veilig heenkomen kunnen krijgen'. We keren oorlogsvluchtelingen de rug toe, zegt fractieleider Jesse Klaver.

Alexander Pechtold van D66 noemt het voorstel onwerkbaar. 'Dit is Haagse werkelijkheid. Het verdrag voor de mensenrechten staat niet toe dat we zeggen: we duwen je terug.'

Ook PVV-leider Geert Wilders is kritisch. Hij vindt het kabinetsvoorstel te mild. 'Er verandert helemaal niks, de grenzen blijven gewoon wagenwijd open. Opvang in de regio werkt alleen met dichte grenzen en grenscontroles anders zullen de mensen blijven komen. Bedankt VVD, jullie zijn weer eens door de knieën gegaan voor de PvdA.'

GroenLinks-leider Jesse Klaver in gesprek met SP-leider Emile Roemer. Klaver: 'Het kabinet keert oorlogsvluchtelingen de rug toe.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden