Kabinet akkoord met uitwerking pardonregeling

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers op hoofdlijnen gereed. Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad. Details over het generaal pardon gaf ze nog niet.

,,Ik heb een mandaat gekregen om het gesprek met de gemeenten aan te gaan. Dat ga ik nu doen'', aldus de staatssecretaris. Zij moet met de gemeenten afspraken maken over bijvoorbeeld de huisvesting van asielzoekers die dankzij de pardonregeling alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Ook hun integratie moet worden geregeld, evenals de stopzetting van noodopvang voor vreemdelingen die sommige gemeenten nu nog bieden.

De staatssecretaris zal de onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog vrijdagavond voortzetten. Zij hoopt tijdens dat overleg definitieve afspraken te kunnen maken.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat er een pardonregeling komt voor asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Oorspronkelijk ging het om een groep van naar schatting 26.000 vreemdelingen. Het is onduidelijk hoe groot de groep momenteel is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden