Kabinet akkoord met dubbel collegegeld voor topstudies

Na jaren van aarzelingen en politieke discussie geeft het kabinet het hoger onderwijs toestemming om te gaan experimenteren met hogere collegegelden voor excellente studenten die een topstudie willen doen.

DEN HAAG - Universiteiten en hogescholen die boven op de gewone opleiding een extra intensief traject bieden met aantoonbare meerwaarde, een zogeheten honours track, mogen vanaf volgend studiejaar het reguliere collegegeld (1.906 euro) verdubbelen.

De ministerraad ging vrijdag achter dit plan van minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs staan. Het gaat nu naar de Tweede Kamer. Bussemaker hoopt in 'een grote behoefte' te voorzien. 'Sommige studenten voelen zich onvoldoende uitgedaagd in het reguliere onderwijs.' Het collegegeld wordt in Nederland door de overheid vastgesteld. Alleen voor de speciale University Colleges, de aparte topopleidingen die enkele universiteiten in de afgelopen jaren begonnen, mocht onder strikte voorwaarden een uitzondering worden gemaakt.

Bussemaker wil dat nu uitbreiden tot de nieuwe 'excellentietrajecten' op de gewone universiteiten en hogescholen: gemotiveerde studenten die veel in hun mars hebben, kunnen extra uitdagend onderwijs volgen boven op hun gewone studie. Opeenvolgende kabinetten hebben hierover jarenlang geaarzeld, uit vrees voor een tweedeling in het hoger onderwijs: gaan die topopleidingen niet ten koste van het hoger onderwijs? En wordt goed onderwijs niet te afhankelijk van de portemonnee van je ouders? In de Eerste Kamer verdedigde Bussemaker zich onlangs bij voorbaat: 'Een van de prettige bijeffecten is dat het een uitstralingseffect heeft naar andere opleidingen, dus dat andere studenten daarvan profiteren.'

Volgens Bussemaker is het extra collegegeld nodig om de kwaliteit te verhogen. Het experiment moet uitwijzen of dit lukt en of de excellentietrajecten geen geld onttrekken aan de reguliere opleidingen. Wie deelneemt, dient aan strenge voorwaarden te voldoen. Zo moeten instellingen een goede dispensatieregeling hebben, waarop studenten een beroep kunnen doen als het verhoogde collegegeld voor hen een onevenredige belasting vormt. Ook moet een honours track altijd naast een reguliere opleiding bestaan zodat studenten die niet kiezen voor een excellentietraject altijd de gewone opleiding kunnen volgen.

Verder moet de instelling duidelijk communiceren dat ze extra collegegeld vraagt en de medezeggenschapsraad heeft adviesrecht bij de verhoging. De experimenten lopen door tot uiterlijk 2019.

De linkse oppositie in de Kamer verzet zich al jaren tegen zulke experimenten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden