Kabinet aanvaardt vijfhonderd gulden extra collegegeld

Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met de beperkte collegegeldverhoging van vijfhonderd gulden, die minister Ritzen heeft voorgesteld. De universiteiten moeten hiervoor zestien miljoen gulden per jaar extra bezuinigen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Minister Ritzen presenteerde zijn nieuwe plan vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is het resultaat van zes weken druk overleg tussen het ministerie van Onderwijs, de universiteiten en de hogescholen om de collegegeldverhoging van duizend gulden te voorkomen.

Het collegegeld wordt in het nieuwe plan van Ritzen in drie stappen verhoogd: 150 gulden in september 1996 en tweemaal 175 gulden in 1997 en 1998. Dit betekent dat een student in 1998 2.750 gulden collegegeld per jaar moet betalen. Studenten uit de lagere inkomensgroepen krijgen de verhoging gecompenseerd in de aanvullende beurs.

Behalve voor de fulltime studenten geldt de collegegeldverhoging nu ook voor deeltijdstudenten en studenten die geen recht meer hebben op studiefinanciering (auditoren en extraneï). Doordat deze groep geen studiebeurs krijgt, hebben deze studenten ook geen recht op compensatie.

De collegeldverhoging van vijfhonderd gulden per jaar voor alle studenten in het hoger onderwijs levert structureel 150 miljoen gulden per jaar op. Daarmee blijft een bezuinigingsbedrag over van vijftig miljoen gulden per jaar. Om dit bedrag boven tafel te brengen, is minister Ritzen met de universiteiten overeengekomen dat zij zestien miljoen gulden per jaar bezuinigingen op efficiëntie.

De hogescholen blijven buiten schot. Volgens Ritzen kunnen de universiteiten het bedrag gemakkelijker opbrengen, omdat zij een groter budget hebben. 'Bovendien lijken de mogelijkheden om doelmatiger te werken groter bij de universiteiten dan bij de hogescholen.'

Voor de resterende 34 miljoen gulden per jaar die nog rest aan bezuinigingen heeft Ritzen een potje aangesproken binnen de onderwijsbegroting, dat in het jaar 2000 vrijkomt. Al deze maatregelen samen moeten structureel tweehonderd miljoen gulden per jaar opleveren.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en de HBO-Raad stemmen in met het voorstel van het kabinet. De universiteiten zien het als 'een stap in de goede richting. De HBO-Raad is 'tevreden'.

De kamerfracties van de PvdA, VVD en D66 zijn ook ingenomen met het nieuwe plan.

De Landelijke Studentenvakbond blijft tegen de collegegeldverhoging. De studenten weigerden de afgelopen weken daarover met Ritzen te overleggen en distantiëren zich dan ook van dat onderdeel van het kabinetsvoorstel. Voorzitter Hekster van de studentenbond zegt actie te blijven voeren. Naast de collegegeldverhoging moet er immers ook nog steeds een miljard op de studiefinanciering worden bezuingigd.

De studenten hebben wel meegewerkt aan de afspraken over kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Een stuurgroep onder leiding van Ritzen gaat de voorstellen nader uitwerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden