Kabinet aan zijden draadje - LPF-crisis gaat woensdag verder

De toekomst van het kabinet-Balkenende hangt aan een zijden draadje. Na een crisisberaad, dinsdagavond, vergadert het kabinet woensdag verder over 'de actuele politieke situatie', ofwel de ruzies in de LPF. Volgens fractieleider Wijnschenk vinden de andere LPF-bewindslieden dat de ministers Heinsbroek én Bomhoff moeten opstappen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er dinsdagavond alleen gesproken over de 'actuele politieke situatie' en is het oorspronkelijk geagendeerde onderwerp, de uitbreiding van de Europese Unie, niet aan bod gekomen.

Volgens vertrouwelingen van de premier is de sfeer door alle ruzies binnen de LPF en door de onenigheid over het EU-beleid zo verziekt, dat het niet meer de vraag is òf het kabinet valt, maar alleen nog maar wanneer 'het kleedje eronder vandaan wordt getrokken'.

Bronnen rond het kabinet melden dat het geschilpunt over de uitbreiding van de EU inmiddels voor wat betreft CDA en VVD voor het grootste deel is beslecht. Mogelijk eist LPF-minister Heinsbroek nog een verharding van het Nederlandse standpunt over de uitbreiding. Duidelijk is wel dat er bij het CDA veel wantrouwen is gerezen ten opzichte van de VVD.

Veel gevaarlijker echter is de LPF als continue onstabiele factor. De top van de partij kwam dinsdagmiddag voor beraad bijeen op het ministerie van Verkeer. Het lijkt erop dat de voortdurende animositeit tussen vice-premier Bomhoff en minister Heinsbroek èn de onrust in de fractie onder het wankele leiderschap van Wijnschenk niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Een vertrouweling van Balkenende meent dat de LPF de kern van het probleem is. 'Dat is een partij die volstrekt niet deugt.' Volgens deze bron zijn de kabinetsruzie over de EU en de instabiliteit van de LPF 'twee fenomenen die op een punt samenkomen'. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, is de inschatting. VVD en CDA zouden de LPF 'helemaal beu zijn'.

Binnen de VVD-top, die dinsdagavond voorafgaand aan de ministerraad ook overlegde, wordt beaamd dat 'het wantrouwen over de stabiliteit van de LPF' het hoofdonderwerp van het kabinetsberaad is. De VVD hoopt dat als het kabinet de crisis overleefd, in het EU-dossier 'de bangelijke lijn' van CDA-minister De Hoop Scheffer wordt verlaten. De VVD wil in het najaar van 2003 nog een kans hebben om nee te zeggen tegen toetreders. Instemming nu zou dan een 'ja, mits' worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden