Kabinet: 400 mln extra voor schoolgebouwen

Het kabinet trekt dit jaar nog 400 miljoen gulden extra uit voor het opknappen van schoolgebouwen en het verbeteren van de inventaris van scholen....

De Tweede Kamer had het kabinet in september al gevraagd om in de Najaarsnota iets extra's te doen, omdat veel scholen in een haveloze staat verkeren. De 400 miljoen gulden extra komt neer op een kleine vijftigduizend gulden per school. Dit bedrag kan worden besteed aan het opknappen van gebouwen, maar ook aan de aanschaf van computers.

Zalm hield in de uitgaven van 2000 1,2 miljard gulden over na het uitpluizen van de cijfers van alle departementen. De Najaarsnota zal komende vrijdag in het kabinet worden besproken.

De Tweede Kamer had na Prinsjesdag al aangegeven waaraan ze nieuwe meevallers het liefst dit jaar nog zou besteden. Zalm heeft na overleg met zijn collega's tweederde van zijn 1,2 miljard gereserveerd voor deze wensen.

Zo stelt hij voor om 200 miljoen gulden opzij te leggen voor de grondaankoop in natuurgebieden ter compensatie van de gestegen grondprijzen. Monumenten en cultuur krijgen honderd miljoen extra, en de sportwereld enkele tientallen miljoenen. Ook aan veiligheid worden enkele tientallen miljoenen extra besteed.

Eenderde van de meevaller is bestemd voor nieuwe wensen. Voor de wachtlijsten in de gezondheidszorg wordt nog eens 100 miljoen gulden extra gereserveerd. Defensie ontvangt 75 miljoen als compensatie voor extra kosten wegens de dure dollar. Naar de vuurwerkramp in Enschede gaat nog eens 25 miljoen.

Aan belastinginkomsten haalt Paars II dit jaar nog eens een half miljard extra binnen. Dit komt bovenop de ruim twintig miljard die eerder was voorzien. Omdat de Zalmnorm voorschrijft dat inkomsten en uitgaven gescheiden moeten blijven, gaat dit bedrag in zijn geheel naar de staatsschuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden