Kabelbranche boos over nota van kabinet

De Tweede Kabelnota van het kabinet kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de kabelbranche, meldde vrijdag de vereniging van kabelexploitanten Vecai....

Van onze verslaggever

Het kabinet laat concurrentie op de kabel toe, zij het op beperkte schaal. De Mediawet verplicht de bedrijven tegen 'een redelijke prijs' een basispakket van vijftien tv-zenders door te geven. Volgens de Vecai verdienen de bedrijven hier nauwelijks aan, waardoor concurrentie op dit punt zinloos is. De plannen kunnen wel leiden tot concurrentie met pluspakketten achter de decoder, bestaande uit extra zenders, themakanalen en in de toekomst ook pay-per-view en video on demand. Abonnees van Casema zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de pluspakketten van UPC. Tot dusverre is de betekenis van deze pluspakketten echter zeer beperkt.

Het belangrijkste bezwaar van de Vecai geldt internet. Om internet te kunnen bieden moeten bedrijven als UPC, Casema en Essent veel investeren in het kabelnet.

Deze investeringen zijn moeilijk terug te verdienen als zij vervolgens concurrenten op de kabel moeten toelaten. Bovendien verwachten de kabelbedrijven toch al grote concurrentie van ADSL, een snelle internetverbinding via de telefoonlijn, die onlangs door KPN werd geïntroduceerd.

Door die introductie van ADSL is het kabinet van oordeel dat de kabelbedrijven geen monopolie op internet hebben. Consumenten hebben immers de keuze tussen kabel en telefoon.

Als de kabel echter een technische voorsprong op de telefoon zou nemen, zou er wel sprake zijn van een economische machtspositie, aldus het kabinet. Consumenten die de snelste verbinding willen, zouden dan immers op hun lokale kabelbedrijf zijn aangewezen. Daarom moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ten minste één keer per jaar verslag uitbrengen over de internetmarkt.

'Die bepaling hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd', zegt woordvoerder F. Nijhof van de Vecai.

'Dat is verkeerd gevallen bij onze leden. Grote bedrijven als UPC en France Telecom kijken nu opnieuw naar hun plannen in Nederland.' Een woordvoerder van UPC wil dit overigens niet bevestigen.

Internet via de kabel blijft overigens problemen opleveren. Casema heeft bekendgemaakt dat het tijdelijk geen nieuwe abonnees zal aansluiten. Eerst worden de problemen met bestaande verbindingen opgelost, aldus Casema. Volgens Casema zijn de moeilijkheden vooral te wijten aan de snelle groei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden