Kabelbedrijven achterop in telecom

In de race om het grote geld dreigen de kabeltelevisie-exploitanten te worden ingehaald door één man: Joost Krugers. De eigenaar van het Brabantse 'Ingenieursbureau Kers' heeft inmiddels 230 vergunningen aangevraagd om op industrieterreinen telefoondiensten aan te bieden....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

UTRECHT

De kabelaars hebben zich voorheen vrijwel uitsluitend beziggehouden met het domweg doorgeven van radio- en televisiesignalen. Omdat daar vroeger op industrieterreinen geen belangstelling voor bestond, zijn die niet bekabeld. Nu de Wet Telecommunicatievoorzieningen (WTV) herzien wordt, is het voor de kabelexploitanten tot 1 juli vrij eenvoudig om daarvoor een vergunning in de wacht te slepen. Kabelbedrijven hebben daar echter, zo bleek gisteren tijdens de jaarvergadering van de branchevereniging Vecai, nauwelijks gebruik van gemaakt. In Nederland komen ongeveer 400 industrieterreinen voor bekabeling in aanmerking.

Vecai-voorzitter B. Eenhoorn maakte er na afloop van de vergadering geen geheim van dat hij die lakse opstelling van zijn leden betreurt. Hij bevestigde dat bedrijven een uiterst belangrijke doelgroep zijn voor aanbieders van telecomdiensten. Ze zijn goed voor ongeveer de helft van PTT Telecoms miljardenomzet. Als zodanig is het volgens Eenhoorn voor kabelexploitanten van het grootste belang snel actie te ondernemen.

In eerste aanleg heeft Verkeer en Waterstaat vrijwel alle aanvragen voor machtigingen afgewezen omdat de voorgestelde exploitatie niet rendabel zou zijn. En Vecai-directeur K. Donkersloot stelde geruststellend dat kabelexploitanten van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voorrang zullen krijgen boven 'de concurrent'. Maar hij erkende dat Ingenieursbureau Kers een goede kans maakt als de kabelaars hun kans voorbij laten gaan.

'Kul', zegt N. Verduijn, bij Ingenieursbureau Kers verantwoordelijk voor de telecomplannen, over het 'voorkeursrecht' van de kabelexploitanten. 'Daar hebben ze helemaal geen speciaal recht op. Wij hebben precies volgens de bestaande wet onze aanvragen ingediend.' Volgens de nog niet goedgekeurde interimwet krijgen 'bestaande machtiginghouders' wel het recht om de 'witte vlekken' in hun regio op te vullen, maar Verduijn gaat er nog steeds van uit dat zijn bedrijf de machtigingen in de loop van het jaar krijgt.

Ingenieursbureau Kers is behoorlijk actief op het gebied van telecom-dienstverlening. Het in Geldrop gevestigde bedrijf, waar 70 mensen werken, heeft diverse meldkamers met in totaal 23 duizend aansluitingen en het neemt voor 400 bedrijven de telefoon aan. Om een kabelnetwerk aan te leggen op de industrieterreinen, een investering van honderden miljoenen tot een miljard gulden, heeft Ingenieursbureau Kers een overeenkomst gesloten met een van de grote Amerikaanse telefoonbedrijven.

De Vecai is inmiddels bezig eigen plannen te ontwikkelen voor gewone spraaktelefonie. Daarmee is de beoogde samenwerking met de spoorwegen en de energiebedrijven, die hun krachten gebundeld hebben in Enertel, op losse schroeven komen te staan. Volgens Vecai-voorzitter Eenhoorn moeten de kabelexploitanten optreden als zelfstandige, regionale telefoonmaatschappen. Voor Enertel is alleen een taak weggelegd op het gebied van onderlinge verbindingen en marketing.

'Ik denk niet dat onze opstelling voor elke aandeelhouder van Enertel aanvaardbaar is', zei Eenhoorn. De NS eisen dat zíj het voortouw nemen. Daarin worden de spoorwegen gesteund door het Amerikaanse telefoonbedrijf BellSouth, dat door Enertel is aangetrokken als partner. Omdat de meeste energiebedrijven zelf kabelnetten hebben, ligt voor hen de situatie anders.

Eenhoorn verwacht dat de spoorwegen, 'eventueel met BellSouth', een eigen licentie voor telefonie zullen aanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden