Kabelbedrijf in Westland biedt Internet via tv

Mensen in Naaldwijk en Maassluis kunnen eind dit jaar zonder personal computer surfen op Internet. CAI Westland introduceert over enkele maanden een decoder waarmee de abonnees van deze kabelexploitant toegang krijgen tot het wereldomspannende computernetwerk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In juni al biedt CAI Westland computergebruikers toegang tot Internet. Omdat de zogenoemde coax-kabels een grotere capaciteit hebben, kan informatie sneller worden binnengehaald dan met de kabels van de PTT. De daarvoor benodigde kabelmodems gaan ongeveer 500 gulden kosten, maar Westland wil de modems desgewenst verhuren. Net als PTT, dat met Planet Internet zijn eigen toegang tot het net biedt, de 'tikken' in rekening brengt, vraagt ook Westland een vergoeding. 'Maar dat zal minder zijn dan die van PTT', zegt Westland-directeur A. Verbree.

Om optimaal gebruik te maken van Internet, dat toegang biedt tot grote databanken overal ter wereld, is een snelle pc nodig. Wie niet daarover beschikt, kan kort na juni ook bij CAI Westland terecht. Het kabelbedrijf stelt zijn eigen, snelle computer beschikbaar, zodat, zegt het bedrijf, afnemers hun eigen pc alleen hoeven te gebruiken voor het doorseinen van de informatie.

'Dat maakt de markt al wat groter', aldus Verbree. 'Maar de klap op de vuurpijl komt pas in het najaar. Dan komen we met een decoder die het mogelijk maakt op Internet te komen met de televisie.' Die decoder is een simpele computer met toetsenbord en ingebouwde muis. Verbree hoopt in oktober met de dienst te beginnen. De decoder gaat ongeveer zeshonderd gulden kosten.

CAI Westland heeft 55 duizend abonnees in en de rond Maassluis en Naaldwijk. Verbree hoopt dat binnen twee jaar 10 duizend van hen gebruik zullen maken van 'zijn' aansluiting op het Internet.

Tot dusverre zijn de meeste tv-kabels slechts geschikt voor eenrichtingsverkeer. Voor de geavanceerde toepassingen van CAI Westland heeft het kabelbedrijf volgens Verbree zo'n anderhalf miljoen gulden moeten investeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden