Kaatsen en fierljeppen van afstand

Plaats: Leeuwarden
Kleding: Mauve-kleurig manteltje tot op de knie, over rok in dezelfde kleur
Citaat van de dag: 'Ik ben ook een Fries.'

Weer zo'n dag vol wetenswaardigheden over het koninkrijk. Friesland, zegt commissaris der koningin drs. Ed Nijpels in de Friese Statenzaal, heeft meer geschiedenis dan Nederland: het was de enige provincie die buiten het Heilige Roomse Rijk is gebleven. 'Het Heilige Roomse Rijk?' kijkt Máxima vragend Willem-Alexander aan. Die weet het ook zo gauw niet, en voort moeten ze weer.

Naar het Van Hall Instituut in Leeuwarden, met 1800 studenten voeding, milieu, landbouw en dieren, die in zo'n lange sliert door de school opgesteld staan dat ieder persoonlijk kan zien hoe flatteus de benen van Máxima uitsteken onder het tot op de knie reikende getailleerde, mauve-kleurige jasje.

Studenten vertellen en laten zien wat ze leren. Nijpels staat te keten met hofdame O.A. Gaarlandt-van Voorst van Beest. 'Zal ik het doen?' vraagt Willem-Alexander. 'Nee, doe jij 't maar', zegt hij tegen Máxima, die een stukje kaas uit een ronde licht belegen boort, en het haar verloofde laat ruiken.

'Goeiendag', groet Máxima de student bij het melkapparaat. 'De koeien', vraagt de kroonprins, 'maakt het nu verschil in kwaliteit wat die aan melk leveren door het jaar heen?' Nijpels kwebbelt en vertelt een grap.

Bij een ijsmachine staat een studente die Spaans spreekt. Máxima praat gretig Spaans terug. Willem-Alexander snapt er geen jota van. Hij draait een ijsje uit het apparaat en wendt zich vragend naar de giebelende Nijpels: 'De commissaris ook een ijsje?.' Máxima zegt: 'Muchos gracias en veel succes, we gaan.'

Naar het Elfstedenbruggetje over de Murk, waar de kroonprins in 1986 als W.A. van Buren onderdoor schaatste en waar voorzitter Kroes wacht. Die wijst Máxima het portret van haar verloofde op de met tegels van Makkumer aardewerk beklede brug. Máxima kent het verhaal van Van Burens glorie. Kroes geeft haar een paar Friese doorlopers cadeau, die zij aan Nijpels geeft en die ze vervolgens aan een bediende van hem geeft, die het cadeau naar de bus brengt.

In Oudkerk leren ze het paar wat kaatsen is en fierljeppen: polsstokverspringen over water. 'Ook es proberen?', vraagt de commentator en houdt de microfoon onder de neus van Willem-Alexander. Die neemt zijn arm van de schouder van Máxima, zwijgt even, zegt dan: 'En hij hield wijselijk zijn mond.'

Op weg naar de hoogste terp van Nederland, Hegebeintum 8,8 meter boven N.A.P., zien ze bij Ginnum twee oranje geverfde koeien in het land en een bord: 'Koninklijk geënt.' Daar weet Máxima alles van: Argentinië kent mond- en klauwzeer en haar vader was van het ministerie van Landbouw.

Ze gaan nog even langs De Terp in Leeuwarden, een tehuis voor daklozen, varen met het Friese Statenjacht door de stadsgracht naar De Harmonie, waar cabaretier Rients Gratama een lied zingt, waarna Willem-Alexander zich ook als Fries bekent. Immers, zegt hij: 'Ik ben de achter-, achter-, achterkleinzoon van de Friese Oranjes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden