Kaasmaker Westland is het beste familiebedrijf

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

DEN HAAG - 'Als opa dit had geweten, dan zou-ie supertrots zijn.' Zo reageerde bestuursvoorzitter Henny Westland van de Huizense kaasmaker Westland, producent van onder meer de bekende merkkazen Maaslander en Old Amsterdam, woensdag op de Familiebedrijf Award.

Hij ontving de onderscheiding in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit handen van premier Rutte. De premier nam de gelegenheid te baat om opnieuw een tipje van de sluier van zijn privéleven te onthullen: zijn favoriete boek is Buddenbrooks, de debuutroman van Thomas Mann uit 1901 waarin de opkomst en neergang van het Duitse handelshuis Buddenbrooks in Lübeck wordt beschreven.

Westland, dat in 1936 werd opgericht, hoeft zich over een ondergang geen zorgen te maken. Het bedrijf draait prima en bezet een positie in de top van de ladder. Van de derde en vierde generatie Westland zitten zeven mensen in het bedrijf. De hoogste baas, Henny Westland, is de eerste vrouwelijke CEO.

Van de in totaal 260 duizend familiebedrijven in Nederland, die samen voor 53 procent van het bbp zorgen, was er een kwartet voor de prijs geselecteerd: naast Westland waren dat de sigarenmaker Agio van de familie Wintermans uit het Brabantse Duizel, de Breman Installatiegroep van de gelijknamige familie uit Genemuiden (40 bedrijven met 1.600 medewerkers) en het nog vrij jonge transport- en logistieke bedrijf Nijhof-Wassink uit Rijssen (Overijssel).

Een jury onder leiding van directeur John Fentener van Vlissingen van reisorganisator BVD koos voor het kaasbedrijf. Dat 'viel op door een uitzonderlijk goed samenspel tussen familie, eigenaren, bestuur en toezicht. Het bedrijf groeit en blijft innoveren', aldus de jury. Westland Kaasspecialiteiten werd in 1936 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste fabrikant van merkkazen in Nederland. Eerder dit jaar won Westland ook al de Nationale Succes Award, de prijs van MKB Nederland voor de succesvolste onderneming uit het jaar 2013.

'Het familiebedrijf staat voor stabiliteit én voor vernieuwing - een prachtige combi', stelde de premier. Hij zei dat dit kabinet Nederland BV ook als een familiebedrijf beschouwd. Daarom wordt gekozen voor een langetermijnkoers van 'gezonde en solide overheidsfinanciën, versterking van de economische structuur van ons land en stevig hervormen om voorzieningen toekomstbestendig te maken'. Rutte had ook nog een pikante opmerking: 'En net als het familiebedrijf kan in de politieke omgeving van mijn familiebedrijf de opvolgingskwestie wel eens een heikel punt zijn.'

De eerste editie van de Familiebedrijven Award werd vorig jaar gewonnen door Gassan Diamonds uit Amsterdam, het bedrijf van de familie Leeser.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden