Kaas uit Gouda

'Mozzarella werd oorspronkelijk gemaakt van buffelmelk, maar komt nu meestal van koemelk. Het witte (ongerijpte) kaasje smaakt prettig lichtzuur en is vooral lekker in combinatie met tomaat en is op pizza erg lekker....

Nanda Troost

Het staat er dus echt. Op bladzijde 5 van Koken op z'n Italiaans, een zoveelste boekje in de reeks Lekker-makkelijk-snel-klaar van het Nederlands Zuivelbureau. Nederlandse mozzarella. Net zoals er Deense fèta en Deense camembert op de markt is (bespaar u wat die camembert betreft gerust de moeite, die is met de beste wil ter wereld niet te vreten).

Mozzarella van Nederlands fabrikaat, gelukkig met een Italiaans tintje, zo blijkt. Want de roots van kaasmaker Tozzi liggen in Italië. Er zou anders bijna niets van enig vakantiegevoel overblijven. Want een mozzarellakaasje moet toch ten minste de schijn ophouden dat het naar Italië smaakt.

Lasagne met champignons en courgette. Met kaas uit Gouda.

Snipper 1 gepelde ui en 2 knoflookteentjes. Snijd 2 schoongewassen courgettes in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Borstel 250 gram (kastanje-)champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Verhit 25 gram boter (of margarine) in een hapjespan en bak de ui, knoflook, 1 theelepel gedroogde oregano (of 1 eetlepel verse) en de courgetteblokjes, al om scheppend, zachtjes circa 4 minuten. Voeg de champignons en zout en peper naar smaak toe en bak het mengsel nog circa 3 minuten.

Neem de pan van het vuur en roer 3 eetlepels pesto (uit een potje) door het champignonmengsel.

Maak 2 zakjes witte saus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maar gebruik daarvoor 3/4 liter melk (in plaats van 1 liter). Voeg 100 gram geraspte belegen Goudse kaas toe en laat die, al roerende, zachtjes smelten. Breng op smaak met zout en peper.

Vet de bodem van een ovenschaal in met wat boter en beleg de bodem met 4 lasagnevellen (uit een pak). Verdeel daarover achtereenvolgens eenderde van het champignonmengsel, eenderde van de saus en 4 lasagnevellen en herhaal de laagjes nog éénmaal, eindig met een laagje champignonmengsel en saus.

Meng 2 eetlepels paneermeel met nog eens 100 gram geraspte belegen Goudse kaas en strooi het over de lasagne. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de lasagne circa 30 minuten in het midden van de oven. Daarna nog eens 15 minuten zonder de folie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden