Kaartje van de koningin en onvriendelijk De Wereld Draait Door

Een pareltje tussen alle obligate oranjeberichtgeving en de ontmaskering van een populaire talkshow als ordinair circus.

Tien jaar geleden stuurde journalist Lex Boon zijn eerste ansichtkaart naar koningin Beatrix. 'Mijn vriendin vond het stompzinnig', schreef hij dinsdag in Het Parool, 'en juist daarom deed ik het bij een weekendje weg een paar maanden later weer.'

Een suffe vakantietraditie was geboren. De kaartjes waren ironisch oppervlakkig: 'Ha Majesteit! Fascinerend land, lekker weer, goed eten en vooral heel aardige mensen. Overmorgen weer naar huis!'

Trots is Boon er niet op, maar zijn vasthoudendheid leidde na een paar jaar wel tot een kaartje terug, en later nog één. Zijn vakantiegroeten waren ergens in de postmolen geïnterpreteerd als gelukwensen of kerstgroeten, maar goed, hij kreeg tenminste iets terug: een kaartje van dik wit papier met een gouden kroontje in reliëf - koninklijk inderdaad. In de vloedgolf aan obligate koningsdagverslaggeving was dit een fijne uitzondering.

In 2013 - met de abdicatie van Beatrix - stopte Boon ermee. Hij kreeg inmiddels standaardbedankjes voor kaartjes die hij nooit stuurde; je zou bijna denken dat Beatrix hém aan het pranken was.

Boon heeft een goed oog voor het vertellen van een anekdote, bleek al uit zijn werk voor nrc.next en zijn project Prins Ananas. Of: hoe geduld en eigenzinnigheid een goed verhaal kunnen opleveren.

Haro Kraak

Prinses Beatrix komt aan voor het Koningsdagconcert in theater De Spiegel.Beeld anp

Maxim Hartman heeft een boekje geschreven. In de Nationale Vrouwenspotgids spot en bespot hij 76 vrouwtypen, van 'het pasteitje' ('Een seksloze vrouw met een figuur als een rolmops.') tot 'de kille kut'.

Vrouwonvriendelijk, vinden mensen die de neiging ontberen om wat Hartman zegt met een theelepel zout te nemen. Anderen zien in dat we het genoegen hebben met een uit de hand gelopen grap, gemaakt door de ironische strijder voor het behoud van de RTL7-man. Zijn handelsmerk is bottelulopmerkingen bedekken met de mantel der humor.

In HP/deTijd staat deze maand een interview met Hartman, Tom Kellerhuis vraagt hem waarin zijn talent schuilt. 'Onaangepastheid', is het antwoord. 'Ik word steeds beloond voor krankzinnig gedrag.'

Een van die beloningen is dat de redactie van De Wereld Draait Door elke scheet die Hartman laat, vindt ruiken naar een lekkerlachen-item. Maandag eindigde promopraat over de Nationale Vrouwenspotgids met de vinger van Matthijs van Nieuwkerk, wijzend naar een gezette vrouw met een kort kapsel in het publiek. 'Wat is dit voor type?' Lekker lachen, lekker makkelijk. Kom er maar in, Maxim: 'Op het eerste gezicht lijkt ze op de tweezitter.'

Van Nieuwkerk gierde het uit. Niet zozeer vrouwonvriendelijk. Gewoon onvriendelijk.

Gidi Heesakkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden