Kaartje in de bus voorkomt onrust en ongemak

Ik neem van minister Roger van Boxtel voetstoots aan dat er alles aan gedaan is een mogelijk millenniumprobleem voor te zijn....

Een verstandige actie van ons gemeentebestuur, want met goede raad en adequate voorlichting voorkom je onrust en erger ongemak.

Jammer dat Van Boxtel nu doet of die plaatselijke initiatieven tot voorlichting en raadgeving om de mensen gerust te stellen in het niet vallen bij de miljarden die in de IT-branche zijn omgezet om de natie voor een ramp te behoeden. Hij spreekt er zelfs niet over. Daarom bij deze: een pluim voor de afdeling voorlichting van de gemeente Zwolle.

ZWOLLE Rick Krips

Onnozelheid

Het is bijna niet te geloven. Vele duizenden IT'ers over de hele wereld hebben zich maanden, soms jaren beziggehouden met het voorkomen van problemen tijdens deze jaarovergang. De reactie op het uitblijven van ellende? 'Was het wel nodig om al dat geld uit te geven?' Dit is toch wel het ultieme bewijs van de onnozelheid aangaande dit soort zaken. Waarom wordt er niet gewoon geroepen dat er geen millenniumproblemen ontstaan zijn juist omdat zoveel mensen met man en macht hebben gewerkt aan het voorkomen van problemen.

HILVERSUM Cas Renooij

Oliebollen

Maurice de Hond had gelijk, 75 miljoen oliebollen hebben de nacht niet meer gehaald en er is voor 100 miljoen vuurwerk ontploft!

AMSTERDAM B.A. te Riele

Anticlimax

Tijdens de televisie-uitzending 'Hallo 2000' wordt gemeld dat de computers van de Australische politie waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van de millenniumbug. Dit bericht wordt later ontkracht en minister Van Boxtel haalt samen met Jan Timmer opgelucht adem. Ik trouwens ook. Gedurende de 'millennium-marathonuitzending' blijkt dat de hele wereld zonder digitale problemen overgaat naar 2000, zelfs de gevreesde Siberische kerncentrales houden stand.

Ondanks alle troostende woorden van de overheid, heb ik het advies van Maurice de Hond opgevolgd en toch wat extra inkopen gedaan. In de voorraadkast staan wat extra conservenblikken, een zestal flessen gevuld met leidingwater staat in de badkamer en mijn zaklamp ligt onder handbereik.

Oudejaarsnacht loopt zonder problemen over in nieuwjaarsdag. Dan slaat bij mij de twijfel toe. Hoe kan dit? Dat Nederland, na een intensieve campagne van de overheid, klaar is voor 2000 kan ik mij enigszins voorstellen, maar hoe kan het zijn dat er helemaal niets fout is gegaan in de wereld? Was er wel een mondiaal dreigend Y2K-probleem? Waar blijven de televisiebeelden van ratelende bejaarden?

Misschien komen de problemen aan het licht als alle bedrijven hun computernetwerken weer opstarten. Stiekem hoop ik dat mijn gehamsterde boodschappen niet van mijn bankrekening zijn afgeschreven. Alleen dan krijg ik weer wat meer vertrouwen in de overheid. Maar zolang er geen Nederlandse problemen aan het licht komen, ervaar ik het als een lichte anticlimax.

ZALTBOMMEL Koos Maissan

Olifant

Hoe maak je van een bug een olifant? Vraag het aan 't millenniumplatform!

VOORSCHOTEN Jos Bunte

Dictatuur

Zonder bloedvergieten is de dictatuur gevestigd in Nederland. Zonder enige democratische controle wordt ons leven bepaald door een geheim ICT-leger. Het opperbevel, onder leiding van generaal Timmer, heeft kans gezien met dreigementen de Nederlanders zoveel angst in te boezemen voor een braaf feest als oudejaar, dat velen afzagen van feestvieren en angstig thuis afwachtten welke ellende zij hoe zouden kunnen oplossen. De onderofficieren gedragen zich als in ieder dictatoriaal geregeerd land: willekeur en machtsmisbruik ten opzichte van de gewone burger.

Toen ik in de vorige eeuw voor studie de Sovjet-Unie bezocht, ergerde ik me het meest aan de oncontroleerbare macht die kleine machthebbers als portiers, winkelbedienden en ander verzorgend personeel konden uitoefenen. In het universiteitsgebouw was ik nooit zeker waar ik mijn maaltijd kon nuttigen. De mensa van mijn afdeling kon zonder opgave van redenen gesloten zijn, het eten in de andere mensa's was dan op. Nam ik de trap naar beneden omdat de liftcapaciteit volstrekt onvoldoende was, dan stuitte ik op een gesloten deur met een bediende ernaast op een stoel. Op mijn vraag waarom de deur gesloten was, werd slechts geantwoord dat hij gesloten was. Klagen was niet mogelijk. De structuur voorzag hier niet in.

Ook bij de nieuwe dictatuur van ICT heerst er willekeur en machtsmisbruik, met name bij de kleine machthebbers. Mijn dagelijks functioneren wordt beïnvloed en gehinderd door het ICT-leger. Ik ben voor mijn werk verplicht ingedeeld bij het vrijwilligersbataljon van e-mail- en Internetgebruikers. Iedere keer als een fanatieke ICT-onderofficier iets 'nieuws' heeft uitgevonden, gebruikt hij mij als proefkonijn. Ik kan mij niet verzetten op straffe van uitsluiting. Uren besteed ik aan het bellen van de helpdesk die altijd in gesprek is, om vervolgens te horen te krijgen dat het nu eenmaal zo is. Ik heb een dagtaak aan het veranderen van e-mailadressen van lotgenoten die door een provider worden overgedaan aan een andere, met als gevolg dat hun e-mail niet te gebruiken is en ze maar zelf op zoek gaan naar een meer betrouwbare provider.

Ik heb niet gekozen voor deze ICT-dictatuur. Daarom roep ik op tot verzet. Werkers met e-mail en Internet van Nederland, verenigt U! Accepteer de dictatuur van het ICT-bezettingsleger niet langer. Eis de democratisering van ICT. Er moeten ICT-medezeggingsraden komen waarin de gebruikers zitting hebben. Misbruik van ICT-macht moet worden bestraft. ICT is van ons allemaal. En we hebben machtsmiddelen. We kunnen de netwerken platleggen. Heel het ICT-netwerk ligt stil als uw machtige vinger het wil!

LEIDEN Henriëtte Coppens

Ophef

Ik zou de millenniumbug en in het bijzonder de ophef daaromheen willen vergelijken met de waarschuwingen voor virussen die iedere e-mailgebruiker wel kent. Pas op voor virus zus en zo, verspreid deze waarschuwing aan iedereen. Als er maar voldoende gelovenswaardige partijen het bericht verspreiden, wordt het vanzelf een echt probleem dat minder ruimte over laat voor echt nieuws.

ENSCHEDE Jaap van der Velde

Controle

Allerwege is de beer losgebroken over de enorme hoeveelheid geld die is besteed aan het ontlopen van de mogelijke ontregeling van computers die het jaar 2000 niet herkennen. Deze kwestie heeft ongeveer 1 procent van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product in 2000 gekost. De vraag is of dit goed besteed geld is geweest.

Bij mijn weten is het nog nooit voorgekomen dat digitale verbindingen op wereldwijde schaal eens op hun validiteit werden gecontroleerd. Terwijl met name onze westerse samenleving zich vrijwel onvoorwaardelijk aan de informatie- en communicatietechnologie heeft gecommitteerd. Via spoorwegovergangen, logistiek en banken naar satellieten en vul maar in.

Dat onderzoek heeft een geweldige smak geld gekost, maar naar mijn inzicht goed besteed.

OUDERKERK A/D AMSTEL

Frans Kraak

Actie

De teleurstelling over het uitblijven van problemen, veroorzaakt door de millenniumbug is voelbaar in alle media. De hoge heren hebben weer wat uit te leggen. Zeker is dat de computerindustrie flink aan de bug heeft verdiend. Maar in het bedrijf waar ik werkzaam ben, heb ik van nabij kunnen meemaken hoeveel werk er verzet moest worden voor wij het predikaat 'millennium-proof' op onze software konden plakken.

Hadden we dat niet voor elkaar gekregen dan was het bedrijf zeker niet per 1-1-2000 ingestort. Alleen hadden wij onze klanten bijvoorbeeld geen factuur kunnen sturen. Iedereen die zich een 'big-bang' had voorgesteld komt dus inderdaad bedrogen uit, jammer. Al begin november waren we millenniumproof, ook in verband met lange-termijntransacties. De meeste bedrijven hebben waarschijnlijk ook niet in angstige spanning afgewacht tot 1-1-2000 om te zien of alles bleef doordraaien, maar al eerder actie ondernomen. Mijn verwachting is dat ook landen die claimen geen problemen te hebben, hier de komende tijd nog mee te maken zullen krijgen, want die bug zit er echt.

ROOSENDAAL Ernst van Dam

Gehecht

Er is geen cent teveel uitgegeven aan een mogelijke millenniumbug. Onze oude IBM, die ons niets interesseert, sprong oudejaarsnacht naar 1980. Niets aan gedaan. Ik ben blij dat de apparatuur niet aangesloten zit op onze bank of een kerncentrale of iets dergelijks. Ik ben toch iets te gehecht aan mijn geld en de wereld.

SCHIEDAM Ellen Schoof

Schrikkeljaar

Na 1 januari schijnt het nodig te zijn de achteraf-discussie over de millenniumbug nog eens extra aan te zetten met een soort after-hype ten aanzien van 29 februari aanstaande. Afgezien van het feit dat deze schrikkelproblematiek geheel los staat van het millenniumprobleem, schijnt het aan velen voorbij te gaan dat de kans juist groot is dat eventuele schrikkeljaarbugs in 2000 juist niet opgemerkt te worden. Software die voor eeuwjaartallen namelijk niet de gebruikelijke 400-jaars cyclus toepast in plaats van de 4-jaars cyclus, zal 2000 toch aanmerken als een schrikkeljaar. Niet de juiste gronden maar dus wel de juiste uitkomst. Nieuwe hype?

ROTTERDAM Remco Wijnings

Kosten

Minister Van Boxtel en Jan Timmer namens het Millenniumplatform verzekeren ons dat de hoge kosten die de Nederlandse overheid en Nederlandse bedrijven hebben gemaakt om de millenniumbug te bestrijden niet voor niets zijn geweest. Dat er niets gebeurd is, wijst juist op het nut van al deze activiteiten.

Kent u de sketch uit Sesamstraat waarin Bert vraagt waarom Ernie met een banaan in zijn oor loopt? Bert vraagt Ernie waarom hij dat doet. Ernie zegt dat hij daarmee krokodillen wegjaagt. Hierop zegt Bert dat er helemaal geen krokodillen zijn. Triomfantelijk zegt Ernie dan dat dat juist bewijst dat het geholpen heeft. . .

DELFT Wilfred Dolfsma

Kerncentrale

Onder de foto van een fikkende brandstapel meldde de Volkskrant van 3 januari geruststellend: 'Japan kende storingen in zeven kerncentrales, waarvan er één te wijten was aan het millenniumprobleem.' Bij die andere zes kunnen zich dus blijkbaar op ieder willekeurig moment (weer) storingen voordoen!

DEN HAAG Bob Molenaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden