Kaarten Apple tjokvol fouten, TomTom 'kan er niks aan doen'

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Een station waar geen spoor in de buurt is, een dorp waar alle straten 'Fucking' heten en een vrouwenziekenhuis dat wordt aangeduid als dierenwinkel; de eigen kaartendienst die Apple heeft geïntegreerd in haar nieuwe mobiele besturingssysteem iOS6 - zowel bestemd voor de nieuwe iPhone als voor oudere apparaten - biedt een wel heel bijzondere kijk op de wereld. De talloze fouten in de kaartendienst zijn niet alleen pijnlijk voor Apple, maar ook voor het Nederlandse TomTom, dat leverancier is van de kaarten.

De recensies van de software die Apple donderdag lanceerde, waren uit alle hoeken van de wereld over het algemeen zeer lovend. Maar de nieuwe kaartendienst die er deel van uitmaakt, werd met hoon overladen. De fouten in de digitale kaarten waren zo talrijk dat binnen een dag een website in de lucht was (The Amazing iOS6 Maps) waarop bijdragen uit alle windstreken werden geplaatst.

Vrijdag liep de site vol met voorbeelden. Apple Maps blijkt steden als Londen en Gotenburg niet te kennen, Berlijn ligt volgens de dienst midden op Antarctica en de Noorse stad Leknes ligt midden in zee. Vlak buiten Dublin ligt volgens de kaartendienst een heel vliegveld, waar in werkelijkheid een boerderij staat (met de naam Airfield). Wie op zoek is naar het Paleis van Justitie in Wenen, kan voorlopig beter ook geen gebruik maken van Apple Maps. De zoek-opdracht leidt direct naar het Paleis van Justitie in Neurenberg, zo'n 500 kilometer verderop.

In een reactie liet een woordvoerder van Apple weten dat er hard wordt gewerkt aan verbeteringen. 'Doordat Apple Maps een op de cloud gebaseerde oplossing is, wordt het beter naarmate meer mensen het gebruiken', aldus de woordvoerder.

De fouten zijn niet alleen pijnlijk voor Apple, ook TomTom ondervond directe imagoschade. Het Nederlandse bedrijf is sinds juli dit jaar leverancier van de kaarten die Apple gebruikt. In een reactie liet TomTom weten dat het niets kan doen aan de fouten. Het bedrijf stelde dat het 'slechts' de onderliggende gegevens levert en dat Apple met die gegevens zijn eigen applicatie heeft gebouwd.

'Het gebruiksgemak wordt uiteindelijk bepaald door wat onze klanten met onze informatie doen.' Het bedrijf wees er bovendien op dat talloze andere klanten op basis van exact dezelfde gegevens applicaties hebben gemaakt waarmee niets mis is.

Met name bij aartsrivaal Google zal het leedvermaak deze dagen groot zijn. Apple kondigde in juli aan niet langer gebruik te maken van Google Maps omdat het met zijn eigen kaartendienst zou komen. Nu Apple Maps niet goed werkt, wordt iPhonegebruikers op internet door velen aangeraden voorlopig gewoon weer Google Maps te gebruiken; ouderwets, via de browser.

Stormloop op iPhone 5

De verkoop van nieuwe iPhone 5 heeft vrijdag tot opgewonden taferelen geleid in het Duitse Oberhausen net over de grens met Nederland. Een grote massa van vooral Duitsers en Nederlanders (schattingen op Twitter liepen uiteen van een paar honderd tot tweeduizend) verdrong zich voor de deur van het plaatselijke Apple-verkooppunt om het nieuwste toestel te bemachtigen. Op Twitter maakten veel mensen melding van geduw en getrek waarmee de stormloop gepaard ging. De eerste nieuwe iPhones werden gisteren verkocht in Australië. Daarna volgden Japan en enkele grote Europese landen. Vrijwel overal vormde zich forse rijen voor de winkels. Ook in de VS gingen de eerste iPhones 5 gisteren over de toonbank. Het apparaat is vanaf 28 september verkrijgbaar in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden