Kaart vol gevoelens

Wie kent 'm niet, de route van het kastje naar de muur? Wie heeft 'm niet al eens helemaal afgelegd, heen en terug?...

RAOUL DU PRE

Welnu, de integrale route van het kastje naar de muur ligt zuidoostelijk van Stress en Oponthoud en noordelijk van Falen. De Ik deed het niet Express rijdt op en neer tussen Angst en Moed, zij het met wat hinderlijke onderbrekingen.

Wat we er aan hebben om dat allemaal te weten, kan S. Rompa van de Amsterdamse uitgeverij D & V ook niet uitleggen, maar 'het is natuurlijk wel gewoon heel erg leuk om onze hele belevingswereld eens op een plattegrond te zien liggen'.

En daarin staat hij kennelijk niet alleen. Van de kaart van De Belevingswereld (f 98), die de uitgever vorige week als prachtig vormgegeven zeefdruk op de markt bracht, zijn alleen al door psychologen honderden exemplaren besteld. Als het zo doorgaat, is De Belevingswereld in de spreekkamers van de Nederlandse psychologen binnenkort net zo algemeen als de letterposter bij de opticiën.

De Belevingswereld is een project van Rompa en het Deventer grafisch-ontwerpbureau Hoofdzaken. Rompa werkte tot vorig jaar bij kaartenmaker Suurland Falkplan en wilde toen hij daar afscheid nam bij wijze van grap zijn 'eigen kaart' maken. Bureau Hoofdzaken had zoiets al eens gedaan op een kerstkaart en haakte enthousiast op de plannen in.

Een halfjaar later weten de bedenkers niet meer van ophouden. Vijf zeefdrukken verschijnen er. De plattegrond van de complete belevingswereld is pas de eerste. Er komen detailkaarten van onder meer de provincies Bergen van Werk (met de hoofdstad Stress), de Vergeten Eilanden (met de steden Trouwdag en Dinges) en Haute Cuisine (aan de Playa del Mayo).

In mei verschijnt een atlas met twintig detailkaarten. Daarbij gaat I. Maso, hoogleraar aan de Utrechtse Universiteit voor Humanistiek, tekst en uitleg verschaffen. Zo krijgt de atlas een verrassend wetenschappelijk cachet.

Hoewel ook Maso de kaarten vooral ziet als een aardigheidje, vindt hij het geen complete onzin. 'Als het onzin was, zou ik er niet aan meedoen. Hoewel De Belevingswereld redelijk uit de losse pols is getekend, is er toch een behoorlijke samenhang tussen de plaatsen en de streken. De aantrekkingskracht van de kaart ligt in de herkenbaarheid. Hij nodigt uit tot reflectie, zo van: waar bevind ik me nu en waar ga ik naartoe?'

Hoewel op de kaart niet alle plaatsen via directe wegen met elkaar verbonden zijn, ziet Rompa een allesomvattende samenhang. 'Het klinkt wat wollig, maar je bevindt je natuurlijk eigenlijk op alle plaatsen tegelijk. Er hoeft maar iets te gebeuren en je verplaatst je tussen Nostalgie en Impuls, tussen Ambitie en Bezinning. Het is leuk om dat op de kaart te bekijken.'

'En vergeet niet', vult Maso aan, 'dat er veel humor inzit.' Rompa wijst ter illustratie op de rivier De Rooie. Wie die ter hoogte van De Druppel passeert, belandt vanzelf in de plaats Over de Rooie.

Waar het project gaat eindigen, weet Rompa nog niet. Er komt in elk geval ook een globe. 'Over vouwkaarten en een routeplanner denken we nog na. We kunnen oneindig blijven inzoomen.'

Raoul du Pré

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden