Kaart geeft beeld van waar wild zwijn goed kan leven

Amsterdam Het is het jaar van het wild zwijn, en als cadeautje krijgt het beest op de valreep nog een hoop ruimte. In theorie althans.

De Zoogdierenvereniging, ARK Natuurontwikkeling en Alterra-WUR presenteerden woensdagmiddag in Apeldoorn de Kansenkaart Wild Zwijn, waarop een stuk of dertig natuurgebieden in Nederland staan afgebeeld waar het wilde zwijn voortaan zijn snuit moet kunnen laten zien zonder te worden afgeschoten. Op dit moment zijn er slechts twee gebieden waarin het wilde zwijn 'mag voorkomen', de Veluwe en de Meinweg in Limburg. Voor de rest geldt het zogeheten 'nulstandsbeleid'.


Maar als het aan de makers van de Kansenkaart ligt, breidt het zwijn zijn toegestane leefruimte uit met gebieden van de Utrechtse Heuvelrug tot de Weerribben, en van de natuur rondom Nijmegen tot aan de Kalmthoutse Heide onder Bergen op Zoom.


Het wilde zwijn, inheems in Nederland, maar in 1826 officieel uitgestorven en vervolgens door prins-gemaal Hendrik voor zijn jachtplezier weer uitgezet, is al decennia aan een flinke opmars bezig. De afgelopen jaren woedde de discussie over hoeveel er van de officiële populatie op de Veluwe mocht worden afgeschoten, want het dier bezorgde de landbouw steeds meer schade en bedreigde de verkeersveiligheid.


In werkelijkheid komt het wild zwijn al op veel meer plekken voor dan alleen op de Veluwe en in de Meinweg. Er zijn de laatste jaren waarnemingen gedaan in Drenthe en Friesland, en vooral in Oost-Brabant, Overijssel en Limburg. Volgens Stefan Vreugdenhil van de Zoogdierenvereniging gaat het er niet om per se overal wilde zwijnen te hebben. 'Maar accepteer dat ze ook buiten die twee gebieden voorkomen. Op sommige plekken kan hij dan misschien blijven, op andere worden bejaagd. Als je accepteert dat hij ergens voorkomt, kun je bijvoorbeeld ook schadevergoeding regelen voor de boeren.'


Gerrit Jan Spek van de Vereniging Wildbeheer Veluwe heeft grote twijfels of er in al die gebieden wel genoeg draagvlak is om het beest er voortaan weg te houden. 'Als je bedenkt dat er rond de Veluwe al genoeg discussie is vanwege de landbouwschade, de overlast en de verkeersveiligheid, denk ik dat je je flink achter de oren moet krabben voor je zoiets besluit. '


De makers van de Kansenkaart begonnen bij het selecteren van voor het zwijn geschikte gebieden bij heel Nederland, en zijn van daaruit gaan wegstrepen. Nadat moeilijk bereikbare terreinen als de Waddeneilanden, de steden en grote streken zonder noemenswaardig bos waren afgevallen, bleven de gebieden op de kaart over.


Hoe het zwijn ongeschonden van Veluwe naar Heuvelrug of Oostvaardersplassen weet te komen, nu het kabinet geen geld meer steekt in de zogeheten robuuste verbindingen tussen de natuurgebieden, is voor Vreugdenhil geen vraag: 'Het is een heel slim dier, je hebt ze niet in de gaten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden