Kaapstad is Afrika's gay-oord

De liefhebbers weten het al lang: Kaapstad is in een paar jaar tijd een gewilde vakantiebestemming geworden voor de internationale homoscene....

Hans Moleman

In het rijtje wereldsteden met een homovriendelijke uitstraling bezet Kaapstad nu een eervolle vijfde plaats, na San Francisco, Londen, Sydney en Amsterdam. Deze positie onderstreept de uitzondering die Zuid-Afrika vormt in een overwegend homofoob continent.

Een van de verworvenheden van het nieuwe Zuid-Afrika is dat de ANC-regering een liberaal homobeleid voert, een welkome afwisseling in de lange rij van Afrikaanse leiders, Robert Mugabe van Zimbabwe voorop, die homoseksualiteit nog als 'on-Afrikaans' en 'een Westerse perversie' beschouwen.

Maar ook in Kaapstad ligt de reactie op de loer. In de plaatselijke media werd de afgelopen weken een woordenstrijd gevoerd over de vraag of het goed is dat de stad zich afficheert als homohoofdstad van Afrika. De discussie werd aangezwengeld door Errol Naidoo, woordvoerder van het kerkgenootschap His People Christian Church.

De verontruste christenen kregen snel steun uit onverwachte hoek. De Muslim Judicial Council, niet eens de meest conservatieve vereniging in de grote moslim-gemeenschap, wierp zich in de strijd met het argument dat 'al dat homo-gedoe' de naam van de stad als familie-vakantieoord schaadt.

Middelpunt in de strijd is Cheryl Ozinsky, de directrice van de Kaapse VVV. Het gelegenheidsfront van verontruste christenen en moslims eist haar hoofd, want Ozinsky, een trotse lesbienne, wordt gezien als de instigator van het kwaad. Onder haar leiding begon Kaapstad zich in het buitenland actief te verkopen als gay-bestemming.

Hoogtepunt was onlangs een bezoek aan de Kaap van 1200 reisagenten uit de hele wereld die lid zijn van de Gay and Lesbian Travel Association. De VVV weet zich gesteund door de gemeenteraad. 'Geld is kleurloos. Kaapstad heeft elke rand nodig, inclusief de roze rand', aldus Hennie Taljaard, voorzitter van de toerismeraad.

Kaapstad is overigens niet de enige homovriendelijke stad in Afrika. Ook Johannesburg zit in de lift, met diverse clubs, een filmfestival, een jaarlijkse optocht en een baanbrekend archief. Dit archief herbergt sinds vorig jaar ook de website Behind the Mask. Www.mask.org.za, dat wordt gesponsord door Hivos en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een succesvol netwerk voor homo's en lesbiennes in heel Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden