Kaal melodrama

Filmmaakster


Susanne Bier


in reactie op de aantijging van een groep Deense vrouwen dat zij het overspelige personage Niels (Mads Mikkelsen) nooit met zoveel compassie had mogen verbeelden.


Het is een beetje het weekend van het onbedoelde en tragische overspel. Want Brief Encounter (1945) van David Lean, morgen te zien, en het vanavond uitgezonden Open Hearts van Susanne Bier mogen zo goed als onvergelijkbaar zijn, in de wanhoop van hun hoofdrolspelers zitten vele overeenkomsten. Bij de Deense cineaste Susanne Bier komen die deels voort uit de formele criteria van de Dogma-beweging, het door onder anderen Lars von Trier opgezette losse collectief dat in 1995 van start ging en ten tijde van Open Hearts op zijn laatste benen liep. Maar ze doen deze film meer goed dan kwaad. Doordat in de vorm van alle opsmuk en aankleding wordt afgezien, blijft het melodramatische verhaal alleszins te pruimen. Wat heet, op momenten ontroert de desperate onmacht diep. Niet in de laatste plaats dankzij het formidabele spel van de acteurs, die met de camera die hun voortdurend op de huid zit geen problemen hebben. Ook niet in de intiemste en gevoeligste scènes van dit verhaal over de dramatische gevolgen van een verkeersongeval. Daarin ziet een jong stel zijn toekomst vervliegen, en ziet de dader haar gezin uiteenvallen, omdat door een ander noodlottig toeval haar man Niels (Mads Mikkelsen) en de vriendin van het slachtoffer in elkaars armen worden gedreven. Met uiteindelijk - Dogma! - alleen maar verliezers.


Open Hearts (Susanne Bier, 2002)


Canvas, 23.45-01.35 uur.


Duel In The Sun

(King Vidor, 1946) Groots opgezette western die eigenlijk een liefdesdrama is. Producent David Selznick wilde het allemaal nog indrukwekkender dan 'zijn' Gone With The Wind, die hij zeven jaar eerder maakte. Hij liet zijn vrouw Jennifer Jones de hoofdrol spelen als een wees geworden jonge vrouw. Ze belandt in een gezin waar haar gevoelens heen en weer geslingerd worden tussen de twee zoons Joseph Cotten en Gregory Peck. Met dramatische gevolgen. De film zou de status van Gone With The Wind nooit bereiken, maar is, zoals de Britse criticus David Thomson schreef, 'mooi, maf, sexy en voorzien van een prettige visuele krankzinnigheid'. Nooit ging de zon roder onder.


BBC 2, 14.40-16.45 uur.


Das Leben der Anderen

(Florian Henckel von Donnersmarck, 2006) Beklemmend afluisterdrama dat zich in de kille DDR-dagen afspeelt. Niet de afgeluisterde is hier de tragische hoofdpersoon, maar de afluisteraar. Die er langzaam achter komt dat zijn wereld niet de ideale is die hem wordt voorgespiegeld. Een geniale vondst, die met de voorbeeldige uitwerking ervan resulteerde in een aangrijpende film. Dat vond niet alleen het Oscar-comité; ook u, Volkskrant-lezer, koos, in groten getale de film als beste van 2007.


Nederland 2, 22.35-00.45 uur.


Film


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden