'Kaal en dik, dat is de doelgroep van mijn bedrijf'

Waar klanten hun kaalheid vroeger verborgen met een petje, staan bekende Nederlanders nu rijen dik voor de deur. Ze krijgen bij Laser Aesthetic een nieuwe haardos, en iedereen mag het weten....

Wil Thijssen

Een mes glijdt horizontaal over het achterhoofd van Kees de Vries. De chirurg haalt van oor tot oor een reep behaarde huid weg. Die wordt in zes stukken gesneden, waar zes verpleegkundigen vervolgens minuscule transplantaten uit prepareren die elk een, twee of drie haarwortels bevatten.

Als een laserstraal kleine gaatjes in het voorhoofd van Kees heeft gebrand, planten de verpleegkundigen de haarwortels met een pincet in de holtes.

'Ik vind het vervelend dat ik kaal word', zegt De Vries (42). 'Ik stoor me eraan omdat ik een representatieve functie heb. Maar je kunt er tegenwoordig iets aan doen, dus waarom niet?'

Randy Vogelzang, die eveneens een behandeling wil ondergaan, voegt eraan toe: 'Als je auto een lelijke deuk heeft, laat je hem toch ook uitdeuken?'

Laser Aesthetic is wereldwijd de grootste keten in haartransplantaties, met vijf klinieken en tientallen satellietvestigingen in negen landen. Het hoofdkantoor zit in Haarlem, bij de keten werken 120 chirurgen, verpleegkundigen, administratoren en ondersteunend personeel. Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een omzet van 25 miljoen euro.

'Kaal en dik, dat is mijn doelgroep', zegt directeur Erwin Kettmann. Zijn Haarlemse kliniek, waar ook lipsucties, botoxbehandelingen, epilase (definitief ontharen) en cosmetische operaties worden uitgevoerd, hangt vol foto's waarop Kettmann bekende Nederlanders - Willibrord Frequin, Patty Brard, Regilio Tuur, Sugar Lee Hooper - omarmt. De meesten die er hangen, hebben zich ergens aan 'laten helpen'.

Kettmann trekt zijn pony omhoog en laat zijn haarimplantaten uit 1994 zien. 'Ik ben een voorbeeld van hoe het niet moet.' Uit grove putjes op zijn voorhoofd groeien clustertjes haren. 'Dit noemen wij het barbiepop-effect. Het is net helmgras, het is er met een hol boortje ingezet. Het ziet er onnatuurlijk uit.'

Na de mesjes, boortjes, spijkertjes en naaldjes ('waarmee transplanteren een bloedige toestand werd') is de methode aanzienlijk verbeterd. Kettmann gebruikt zijn hoofd nu om cliënten te laten zien hoe het resultaat wordt als ze zich ergens anders laten helpen dan bij Laser Aesthetic.

'Laser geeft mooiere gaatjes', zegt hij. 'Het bloedt minder, het geneest sneller en het geeft geen littekens.'

De gaatjes zijn tevens een indicatie voor de kosten; een kalende cliënt betaalt per lasergaatje. De kosten voor een behandeling, die minimaal achthonderd putjes behelst, bedragen minimaal 4500 euro, met een maximum van 11.500 euro per behandeling.

Kettmanns artsen behandelen acht mensen per dag, verspreid over drie klinieken; in Haarlem, het Belgische Hasselt en het Duitse Düsseldorf. In deze klinieken worden minimaal tweeduizend haartransplantaties per jaar uitgevoerd.

Een behandeling duurt ongeveer vier uur, vaak moet iemand twee of drie keer terugkomen.

'Vroeger had meer dan de helft van mijn klanten psychische problemen, een petje op uit schaamte voor hun kaalheid en durfden ze je nauwelijks een hand te geven. Zo'n type dat geen vriendin heeft en op z'n 42ste nog bij zijn moeder woont', zegt Kettmann. 'Nu komt bijna iedereen uit ijdelheid.'

Dat begon met de zanger Gerard Joling, die in 1996 van de daken schreeuwde dat hij nieuw haar had gekregen. 'Gerard wilde graag reclame voor ons maken. Hij schaamde zich er niet voor. Daardoor kregen we plotseling heel veel klanten; haartransplantatie is door hem bespreekbaar geworden. Ineens kwamen verschillende bekende Nederlanders er ook voor uit dat ze iets aan zichzelf hadden laten doen, ook als het oren of borsten waren.'

De klandizie van Laser Aesthetic bestaat voor 80 procent uit mannen en voor 20 procent uit vrouwen en transseksuelen. De meesten storen zich aan hun kaalheid, sommigen komen om weggeschroeid haar en brandwonden of een hazenlip te laten verdoezelen. Anderen komen voor een correctie na hun facelift waarbij de huid te ver naar achteren is strakgetrokken. Wie een tatoeage middels een haartransplantatie laat camoufleren, wordt altijd gewaarschuwd: ze moeten het haar (op schouder, arm of bil) regelmatig knippen. 'Een vrouw wilde eens schaamhaar, dat had ze nauwelijks', zegt Kettmann. 'Daar hebben we een mooi driehoekje op gezet.'

De kliniek in Haarlem bestaat uit een wachtruimte, vier consultruimtes, een kamer waar het haar voor de behandeling wordt gewassen en drie behandelkamers. Bouwvakkers werken buiten aan een uitbreiding met driehonderd vierkante meter, waar rustkamers komen om cliënten te laten uitslapen.

Kettmann, die de mavo en de tuinbouwschool heeft doorlopen - 'ik ben zo'n type van krantenwijk tot goed zakendoen, zal ik maar zeggen' - vraagt bekende Nederlanders doorgaans voor reclamedoeleinden. Als ze instemmen, krijgen ze een gratis haartransplantatie.

Bekende klanten zijn de oudbondscoach Dick Advocaat (4040 laserimplantaten), voormalig profwielrenner Roger de Vlaeminck (2200 transplantaatjes), leadzanger Alan Williams van The Rubettes (Sugar baby love - 2100 laserimpulsen) en Gerard Joling (2600 gaatjes in zijn hoofd).

Ook Ted Danson, de barkeeper uit de tv-serie Cheers, de vechtmachine Steven Seagal en acteur Richard Chamberlain zijn voor behandeling in Haarlem geweest, zegt Kettmann. En Marijke Helwegen, het wandelend reclamebord voor plastische chirurgie, mag dan reclame maken voor de Scheveningse kliniek van tv-chirurg Schumacher, 'd'r haar is van ons'.

Klachten heeft Kettmann weleens gehad, maar die hebben nog nooit tot problemen geleid, stelt de directeur. Kees de Vries krijgt na zijn behandeling te horen dat hij twee weken niet mag sporten, niezen, snuiten, in de sauna of in de zon. Hij moet een nachtje in het hotel om de hoek overnachten - door de kalmerende valium en de plaatselijke verdoving mag hij niet autorijden.

'Ik wil Ivo Niehe graag doen', zegt Kettmann. 'Die heeft zijn haar aan de zijkant heel lang lang laten groeien en over zijn kale hoofd gekamd. Ik kwam hem laatst tegen op Schiphol en heb gezegd: ''Mag ik je behandelen, desnoods gratis? Je ziet er niet uit.'' Maar dat vindt Ivo zelf wel meevallen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden