Nieuws

Kaag laat ‘belangrijkste debat van het jaar’ schieten

Haar politieke rivalen hadden ernaar uitgekeken, maar het gaat niet gebeuren. D66-leider Sigrid Kaag zal woensdag en donderdag niet zelf het woord voeren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, maar laat waarnemend fractievoorzitter Rob Jetten dat doen.

Sigrid Kaag laat de deelname aan de Algemene Politieke Beschouwingen over aan Rob Jetten. Beeld ANP
Sigrid Kaag laat de deelname aan de Algemene Politieke Beschouwingen over aan Rob Jetten.Beeld ANP

Kaag noemt het in een verklaring ‘democratisch onzuiver’ om ‘een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt. Ik zou dat niet geloofwaardig vinden. Want hoewel ik nu geen minister meer ben, heb ik de afgelopen periode wel bij de begrotingsgesprekken van het demissionaire kabinet gezeten.’

Politieke opponenten van Kaag vermoeden ook een ander motief. De Algemene Politieke Beschouwingen worden in Haagse kringen vaak aangeduid als het belangrijkste politieke debat van het jaar. Partijleiders debatteren de dag na Prinsjesdag altijd over het begrotingsbeleid van het kabinet, maar nemen traditioneel ook elkaar de maat.

Een uitgelezen moment dus voor rechtse en linkse partijleiders om Kaag aan de tand te voelen over de vastgelopen formatie en haar recente vertrek als minister van Buitenlandse Zaken. Maar dat gaat dus niet gebeuren.

‘Kaag durft niet’, twitterde Denk-leider Farid Azarkan. Zijn collega Tunahan Kuzu noemde Kaag een ‘bangerik’. SP-leider Lilian Marijnissen twitterde een gifje van tekenfilmpersonage Homer Simpson die zich onzichtbaar terugtrekt in een bosje, vergezeld van de verklaring van Kaag en de woorden: ‘Belangrijkste debat van het jaar.’

Motie van afkeuring

Kaag legde vorige week haar functie neer nadat een Kamermeerderheid een motie van afkeuring tegen haar aannam omdat zij wordt gezien als de eindverantwoordelijke voor de desastreus verlopen evacuatie-operatie uit Kabul. Honderden bedreigde mensen, onder wie Nederlanders, zitten nog steeds vast in Kabul.

Ondanks smeekbedes liet het kabinet ook het lokale ambassadepersoneel lang vastzitten in Kabul. De Nederlandse ambassadeur kreeg kort voor de val van Kabul nog van de top van Kaags ministerie te horen dat zij slechts drie van de zestig inwonende familieleden van personeelsleden buiten het ‘kerngezin’ (partner en kinderen tot 25 jaar) mocht selecteren voor evacuatie. Terwijl de ambassade na uitgebreid onderzoek had vastgesteld dat alle zestig evenveel gevaar liepen.

Kaag trad af als minister van Buitenlandse Zaken, maar blijft aan als D66-leider. ‘Het is voor mij dus een beetje een gekke week. Een overgangsweek’, stelt Kaag in haar verklaring. Vanaf volgende week maandag neemt zij het fractievoorzitterschap van Rob Jetten weer over. Nu al wil zij hem ‘danken voor het onverzettelijke werk dat hij namens de fractie van D66 heeft gedaan in de periode dat ik het land als Minister van Buitenlandse Zaken mocht dienen’. Als fractiegenoot zal zij in de Kamer ‘met trots en bewondering zijn inbreng bij de Algemene Politieke Beschouwingen volgen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden