K. Michel, Jan van Mersbergen, Anthony Marra

Kraakheldere poëzie van K. Michel, een verliefde meestervervalser, Appie Baantjer 2.0, de zinloosheid van nutteloze emoties en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Wittgenstein kon bijzonder goed fluiten, hield van kermissen en had een kleine potplant en een grote ventilator die veel geluid maakte. 'De potplant hield daar niet van', aldus de dichter K. Michel, door Erik Menkveld geprezen om zijn 'kraakheldere ongrijpbaarheid', in zijn nieuwe bundel Te voet is het heelal drie dagen ver. Tegelijk verschijnt Speling zoeken, Michels verzamelde gedichten vanaf 1989.

null Beeld
Beeld

In de speelfilm Een echte Vermeer van Rudolf van den Berg en Jan Eilander, die in november in de bioscopen draait, wordt meestervervalser Han van Meegeren verliefd op Jólanka, de vrouw van de kunstcriticus Abraham Bredius. Dit fictieve gegeven inspireerde Jan van Mersbergen weer tot de roman Een echte Vermeer, 'vrij naar de gelijknamige film', waarin Jólanka na de dood van Van Meegeren het woord neemt.

null Beeld
Beeld

De kerk geeft zin aan het leven, de rest is ijdelheid, heeft Sara van der Marel van huis uit geleerd. Kunst is een ontsnapping. Ze gaat naar de kunstacademie, en wordt op haar achttiende verliefd op de student Milan die van Prince houdt en voor haar heeft geposeerd. Grootser dan ik is de eerste roman van Suzanne Brink (1966), journalist en illustrator.

null Beeld
Beeld

Een mislukte kunstenaar die in de Sovjet-Unie van 1937 voor het ministerie van Actie en Propaganda werkt als censor, komt er na de dood van zijn broer achter dat hij meer om zijn familie geeft dan hij dacht. De tsaar van liefde en techno van de Californische auteur Anthony Marra, vertaald door Hien Montijn, bestaat uit een aantal 'Russische' verhalen waarin telkens de thema's kunst, waarheid en familiebanden een rol spelen.

Hij is wat minder beroemd dan zijn tijdgenoten Sigmund Freud en Carl Jung, maar ook Alfred Adler (1870-1937) geldt als grondlegger van de moderne dieptepsychologie. Uitgeverij Bijleveld brengt zijn belangrijkste werk Mensenkennis opnieuw uit, waarin Adler een pleidooi houdt voor samenwerking in plaats van competitie. Het boek verscheen in 1927 voor het eerst maar verouderd is de tekst geenszins: 'Hoe druk ons sociale leven in de huidige tijd ook is, we zijn niet goed in staat werkelijke aansluiting bij anderen te vinden omdat we in wezen vreemd tegenover hen staan, en ons individualisme maakt dat het begrijpen van die anderen al even moeilijk is.'

null Beeld
Beeld

Zeer sterk begin van Nemesis, de nieuwste thriller van Simon de Waal. In het huis van een officier van justitie wordt een belangrijke getuige in een grote zaak vermoord. Even later wordt ook nog een rechercheur van het onderzoeksteam omgebracht. Volgt een ijzingwekkende jacht, deels buiten de gebaande paden, op de misdadigers. Setting: Amsterdam en omgeving. Fraaie rol voor een politieman met een eeuwige tandenstoker in de mond. Vakwerk van De Waal, de moderne Appie Baantjer, die recentelijk ook al overtuigde met Vector, het geschenk van de Spannende Boeken Weken.

null Beeld
Beeld

De meeste Nederlanders denken Amerika wel zo'n beetje te kennen, met dank aan alles wat er aan bewegend beeld uit de VS op ons afkomt, maar diep gaat die kennis doorgaans niet. Met Amerika - Een kleine geschiedenis wil historicus Jan van Oudheusden een 'leesbare, heldere en overzichtelijke' schets van het land geven, 'met dwarsverbindingen door de tijd heen en met aandacht voor de samenhang van politiek, economie en cultuur.' Ook het wel en wee van 'groepen als indianen, zwarten, pioniers, uitvinders, ondernemers, vrouwen en arbeiders' worden belicht, alles in korte overzichtelijke blokjes.

null Beeld
Beeld

Vaak last van schuldgevoel? Lees Stoïcijnse levenskunst - Evenveel geluk als wijsheid van filosofe Miriam van Reijen. 'Er is maar één manier om schuldgevoel te krijgen, in alle situaties, in alle tijden en culturen: eerst iets doen of laten en daarna tegen jezelf zeggen dat je dat niet had moeten doen of juist wel had moeten doen. Dat is vragen om problemen, en het schiet niet op. Je hebt het al gedaan.' Van Reijen is gespecialiseerd in Spinoza en in de stoïcijnen en legt in dit boek overzichtelijk uit waarom het zinloos is je te laten meeslepen door (nutteloze) emoties: 'De stoïcijnen gaan ervan uit dat negatieve gemoedsaandoeningen, zoals woede, jaloezie en schuldgevoel, je geluk in de weg zitten. Als iemand zich een beetje gelukkiger wil voelen, is het dus zaak deze ongewenste gevoelens niet (meer) te hebben.'

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden