Juul Kraijer, Roots in the Park, The summer of '69

De favorieten en de aanraders van de redactie: een film over een door backpackers overspoeld dorp in Laos bijvoorbeeld, of de vrouwen van Juul Kraijer.

Vincent KoutersKevin TomaAnnette Embrechts en Robert van Gijssel
Juul Kraijer, zonder titel, 2012. Beeld Juul Kraijer
Juul Kraijer, zonder titel, 2012.Beeld Juul Kraijer

Beeldende kunst Juul Kraijer, Werken Drents Museum, CBK Drenthe, t/m 20 september

Om misverstanden te voorkomen: die stemmig ogende vrouw op Juul Kraijers tekeningen is dus niet Juul Kraijer zelf. Het gaat om een fictieve figuur, steeds net even anders, en in deze dubbeltentoonstelling maakt ze haar opwachting op tekeningen én op foto's, en in beide raakt ze verzeild in vreemde, droom-achtige (of, soms : nachtmerrie-achtige) situaties. De tekeningen zijn neergezet in een even tastende als besliste stijl.

Film Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice Regie Daan Veldhuizen

Wat doet het met een dorp tussen de bergen van Laos, als daar opeens tientallen backpackers neerstrijken? En welk effect heeft de omwenteling op de band tussen de jeugdvrienden Khao en Shai? In deze schitterende documentaire van Daan Veldhuizen lopen de verschillende onderwerpen vloeiend in elkaar over. Zinnelijk gefotografeerd, vol zorgvuldig gemaakte maar voor zichzelf sprekende beelden, doet Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice confronterend verslag van een complexe botsing tussen Oost en West.

Dans: Cool Britannia door Het Nationale Ballet, Amsterdam. Laatste kans 27 juni

Voorlopig is vandaag de laatste kans om de glasheldere, moderne aanwinst voor Het Nationale Ballet te kunnen zien: het scherp gearticuleerde Chroma dat de Britse gastchoreograaf Wayne McGregor in 2006 maakte voor The Royal Ballet. De dansers pikken hoofd en schouderpartijen naar voren en vouwen ledematen tot mathematische origami. Mooi contrast met de overrompelende openingschoreografie van David Dawson, Empire Noir, nieuw gemaakt voor HNB, net als het lyrische, romantische Concerto Concordia van Christopher Wheeldon, op Poulencs showstuk Concert voor twee piano's en orkest in d klein. Alle muziek in Cool Britannia wordt live en cool vertolkt door Het Balletorkest.

The summer of '96. Beeld Nationale Toneel
The summer of '96.Beeld Nationale Toneel

Theater: The Summer of '96 Door Het Nationale Toneel en NTjong, regie Casper Vandeputte. T/m 4 september op festivals.

Een theaterfeestje met een vleugje weemoed. Vijf dertigers, ooit een hechte vriendengroep, kijken terug op hun laatste jaar basisschool. 1996, toen Ome Henk, Bill Clinton en lompe housemuziek regeerden. Na de citotoets zijn hun levens uit elkaar gaan lopen. Regisseur Casper Vandeputte laat zien hoe verschillen in afkomst en leervaardigheid mensenlevens kunnen vormen. Maar bovenal is dit een festivalwaardige nostalgie-trip. Met een uitzinnige re-enactment van de schoolmusical uit '96 als toetje.

Muziek: Roots in the Park 27 juni, Julianapark, Utrecht

De roots is terug in Utrecht, na de jammerlijke teloorgang van de Bluesroute en het festival Blue Highways. Vorig jaar werd Ramblin' Roots in het leven geroepen in TivoliVredenburg, en dat festival krijgt een vervolg met Roots in the Park, in het Utrechtse Julianapark.

Mooie namen staan er geprogrammeerd, tussen speeltuin en hertenweide; The Dirty Aces, bijvoorbeeld, en de Nederlandse bluegrassheld Herman Brock Jr., plus Dayna Kurtz, The Ben Miller Band en afsluiter John Hiatt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden