Justitieminister van Trump verdedigt zich fel tegen racismebeschuldigingen

Senator Jeff Sessions, die door aankomend president Donald Trump is voorgedragen als nieuwe minister van Justitie, heeft zich dinsdag tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat met hand en tand verzet tegen de beschuldiging dat hij er racistische denkbeelden op nahoudt. Op de publieke tribune protesteerden betogers, van wie enkele uitgedost als leden van de racistische Ku Klux Klan, tegen de benoeming van de uiterst conservatieve senator uit Alabama.

Jeff Sessions Beeld afp
Jeff SessionsBeeld afp

Het was wel verwacht dat de hoorzitting over Sessions zou uitlopen op een spektakel. De 70-jarige senator wordt nog steeds achtervolgd door racistische opmerkingen die hij in de loop van zijn carrière als aanklager en politicus heeft gemaakt. Zo noemde hij de NAACP, een organisatie die opkomt voor de rechten van zwarten, ooit 'on-Amerikaans'. Die opmerking was voor de Senaat in 1986 aanleiding hem af te wijzen als federaal rechter.

De NAACP had de senatoren vooraf opgeroepen ook ditmaal zijn benoeming te verwerpen. 'In de veertig jaar dat hij een publieke functie heeft vervuld heeft hij steeds blijk gegeven van een niet-aflatende vijandschap jegens burgerrechten en raciale gerechtigheid', klaagde een van de leiders van de burgerrechtenbeweging. Maar Sessions betoogde dat hij destijds alleen maar had gedoeld op de steun van de NAACP voor linkse bewegingen in het buitenland, zoals de Sandinisten. Volgens hem heeft de NAACP 'veel goeds gedaan'. 'Het is één van de belangrijkste krachten voor verzoening in dit land', zei hij.

Sessions zette zich ook fel af tegen de Ku Klux Klan (KKK). 'Ik verafschuw de Klan, waarvoor die staat en de van haat doordrenkte ideologie van de KKK.' Maar zijn gematigde taal stuitte op ongeloof bij de betogers. 'Geen Trump, geen KKK, geen fascistische USA', riep een van hen, waarop hij prompt uit de zaal werd verwijderd.

Waterboarden

Vooral senator Dianne Feinstein uit Californië pakte de kandidaat-minister stevig aan. Ze herinnerde eraan dat hij tegen een verbod op waterboarden en andere omstreden verhoormethoden had gestemd en dat hij ook tegenstander was van het voorstel aanvallen op homo's als haatmisdrijven te kwalificeren. Ook andere Democraten voelden hem aan de tand over zijn steun voor waterboarden. Sessions redde zich eruit door te zeggen dat het Congres dergelijke praktijken illegaal had verklaard en dat de zaak daarmee was afgedaan.

Ook op andere punten hanteerde Sessions dezelfde tactiek. Zo staat hij te boek als een fel tegenstander van Roe v. Wade, het vonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het recht op abortus vastlegde. Sessions herhaalde dat hij dat nog steeds een verkeerde uitspraak vindt. 'Maar het is de wet, dus daaraan zal ik mij houden.'

Sessions kreeg uitgebreid rugdekking van zijn Republikeinse collega's, onder wie de gematigde Susan Collins uit Maine, de enige Republikeinse senator op wie de Democraten nog hoopten om Sessions benoeming tegen te houden. Zij wees erop dat hij als openbaar aanklager in Alabama verscheidene processen tegen leden van de Klan heeft gevoerd.

Clinton de cel in?

Uiteraard kreeg de senator, die steeds een van de trouwste aanhangers van Trump is geweest, de vraag of hij als minister van Justitie een onderzoek zou beginnen tegen Hillary Clinton wegens haar gebruik van een privé-server voor haar mails als minister van Buitenlandse Zaken. Daarmee had Trump tijdens de campagne gedreigd.

Sessions was het daarmee eens. Hij verzekerde de senatoren dat hij nooit 'Sluit haar op!' had geschreeuwd, zoals gebruikelijk werd tijdens de campagnebijeenkomsten van Trump. Hij beloofde dat hij zich altijd verre zou houden van mogelijke stappen tegen Clinton, gezien zijn uitspraken tijdens de campagne. 'We mogen nooit hebben dat een politiek verschil van mening uitmondt in een strafrechtelijke zaak.'

Onderzoek naar Russen

Sessions beloofde ook dat hij zich als minister niet zal verzetten tegen verder onderzoek naar de pogingen van Rusland om te Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, zelfs als dat onderzoek zich tegen Trump of zijn familie zou richten. 'Als er wetten zijn overtreden, zal ik daartegen optreden', verzekerde hij.

De hoorzitting wordt woensdag voortgezet, maar de kans dat de Democraten Sessions benoeming kunnen tegenhouden is klein, omdat ze maar 48 zetels van de 100 zetels in de Senaat hebben. Tot 2013 waren er zestig stemmen nodig, maar de Democraten kregen destijds voor elkaar dat eenvoudige meerderheid voldoende is. Dat keert zich nu tegen hen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden