NieuwsVerkiezingen VS

Justitieminister staat onderzoek kiesfraude toe zonder overtuigend bewijs

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft federale aanklagers toestemming gegeven om onderzoek te doen naar mogelijke kiesfraude bij de presidentsverkiezingen, zonder dat daar overtuigend bewijs voor is. Critici verwijten hem extra gewicht te geven aan de aantijgingen die president Trump deed, nadat duidelijk werd dat hij de verkiezingen had verloren.

Bert Lanting
Minister van Justitie Bill Barr laat weten dat hij zijn fiat al heeft gegeven aan een aantal specifieke onderzoeken. Beeld REUTERS
Minister van Justitie Bill Barr laat weten dat hij zijn fiat al heeft gegeven aan een aantal specifieke onderzoeken.Beeld REUTERS

Het is hoogst ongebruikelijk dat het ministerie zich in een lopend conflict over de uitslag van de verkiezingen mengt. Normaal wacht het ministerie met het onderzoeken van klachten tot na de officiële uitslag. Uit protest tegen Barrs besluit stapte de man die binnen het ministerie belast was met het toezicht op mogelijke kiesfraude, Richard Pilger, meteen op.

In een memo aan alle federale aanklagers zei Barr echter dat hij afwachten een ‘passieve’ aanpak vond. Hij liet weten dat hij zijn fiat al had gegeven aan een aantal specifieke onderzoeken.

Critici zien het als een nieuw teken dat Barr zich als loopjongen van Trump laat gebruiken. De oerconservatieve minister kreeg ook al veel kritiek omdat hij een voor Trump wel heel gunstige interpretatie gaf van de conclusies van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die onderzocht destijds de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam. Barr greep ook in bij de strafzaken tegen Roger Stone en Michael Flynn, twee vertrouwelingen van Trump, toen deze zware straffen dreigden te krijgen.

Fantasievolle en vergezochte klachten

In zijn memo waarschuwde Barr de aanklagers er wel voor alleen serieuze klachten in behandeling te nemen en geen onderzoek te beginnen op grond van ‘fantasievolle en vergezochte’ klachten. Ook moet er sprake zijn van onregelmatigheden die werkelijk invloed zouden hebben op de verkiezingsuitslag in de betreffende staat.

Het lijkt erop dat Barr door de knieën is gegaan onder de druk van zijn baas en diens medestanders. Afgelopen zondag eiste de Republikeinse senator Lindsey Graham dat het ministerie en de FBI een onderzoek zouden instellen. Dit naar aanleiding van een klacht van een medewerker van de posterijen in Pennsylvania, dat er zou zijn geknoeid met poststemmen.

Ook Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, schaarde zich achter Trump. Volgens hem staat Trump voor ‘100 procent’ in zijn recht met zijn pogingen de uitslag via de rechter aan te vechten. Maar McConnell vermeed zorgvuldig iedere aantijging van kiesfraude.

Puinhoop

Twee Republikeinse senatoren van Georgia, David Perdue en Kelly, eisen het ontslag de ‘minister van binnenlandse zaken’ van de staat. Deze minister, Brad Raffensperger, zou volgens hen een puinhoop hebben gemaakt van het tellen van de stemmen. President Trump behaalde in Georgia, tegen de verwachting in, minder stemmen dan de beoogde president Joe Biden.

Raffensperger, die zelf een Republikein is, noemde de beschuldigingen 'belachelijk’. Hij wees erop dat de twee senatoren in januari allebei een tweede ronde in de verkiezingen wacht. Kennelijk zijn ze bang die te verliezen, suggereerde hij.

Tot nog toe hebben Trumps advocaten niet veel succes met de rechtszaken die ze her en der in het land hebben aangespannen. De meeste klachten gaan over kleinigheden die geen enkele invloed op de uitslag zouden hebben, zelfs als de rechter hun gelijk zou geven.

Ongeldig laten verklaren

In Pennsylvania probeerden de advocaten het tellen van stemmen in Philadelphia stop te laten zetten, omdat Republikeinse waarnemers de toegang zou zijn geweigerd. Maar dat werd door de rechter verworpen omdat er wel degelijk Trump-waarnemers waren. Ook tal van klachten in andere staten werden meteen verworpen door de rechter.

De Trump-campagne klopte maandag in Pennsylvania bij de rechter aan om poststemmen ongeldig te laten verklaren. Joe Biden heeft in de staat een voorsprong van 45 duizend stemmen. Volgens Trumps advocaten worden kiezers ongelijk behandeld: de identiteit van mensen die zelf hun stem uitbrengen zou strenger worden gecontroleerd dan die van kiezers die per post stemmen. Maar veel kans lijkt deze redenering niet te maken.

Lees ook

Vijf redenen waarom Trump denkt dat er fraude is gepleegd (en waarom dat niet klopt)
Fraude! Doorgestoken kaart! Sinds Trump de presidentsverkiezingen verloor van Biden roept hij dat de verkiezingen van hem zouden zijn ‘gestolen’. Experts en journalisten blijven herhalen dat daar geen bewijs voor is. Maar welke bezwaren heeft Trump precies en waarom kloppen ze niet?

Trump geeft zich nog niet gewonnen (maar zijn juridische plan van aanpak lijkt zinloos)
Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op. Hij houdt vol dat niet Biden maar hij heeft gewonnen, en spant rechtszaken.

Het dilemma van de Republikeinen: kiezen tussen de democratie en hun leider
Republikeinse kopstukken staan voor een dilemma: blijven ze Trump onvoorwaardelijk steunen, ongeacht hoe ver hij gaat? Of uiten ze kritiek, met het risico mikpunt te worden van Trumps achterban?

Trump, de meester van het conflict, gaat ten onder aan zijn eigen woede
Trumps presidentschap was één aaneenschakeling van abrupte besluiten, furieuze Twitter-aanvallen op zijn rivalen, maar ook flinke economische groei. Totdat het coronavirus toesloeg. Uiteindelijk bleken veel Amerikanen zijn woede toch zat. Lees hier een profiel van de vertrekkende president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden