nieuwsverkiezingen Vs

Justitieminister spreekt Trump tegen, ziet geen bewijs verkiezingsfraude

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden van wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. De bevindingen, gemeld door justitieminister William Barr, staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Trump. Die spreekt over gigantisch kiezersbedrog omdat er onder meer met briefstemmen zou zijn gerommeld, melden Amerikaanse media.

Redactie
Justitieminister Bill Barr na een meeting in de Senaat, in november. Beeld Getty Images
Justitieminister Bill Barr na een meeting in de Senaat, in november.Beeld Getty Images

Trump weigert zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat hij niet is herkozen, maar dat zijn rivaal Biden heeft gewonnen. De president wijst erop dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden. Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo’n 6 miljoen stemmen meer dan Trump: met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.

De uitlatingen van justitieminister Barr vallen niet in goede aarde bij twee advocaten van Trump. Zijn mening lijkt zonder enige kennis te zijn, stellen Rudy Giuliani en Jenna Ellis in een gezamenlijke verklaring. Zij uiten ‘het grootste respect’ voor de bewindsman, maar stellen dat hij niet op de hoogte is van ‘wezenlijke onregelmatigheden’ en bewijs van systematische fraude. Ook lijkt hij dat niet onderzocht te hebben, klaagt het duo. De verklaring kwam naar buiten tijdens een bezoek van de minister aan het Witte Huis.

Barr maakte ook bekend dat hij een speciale aanklager heeft aangesteld om het Rusland-onderzoek, oorspronkelijk uitgevoerd door Robert Mueller, te onderzoeken. Aanklager John Durham legt de focus op de gedragingen van FBI-agenten die betrokken waren bij het eerste onderzoek naar banden tussen de campagne van Trump en Rusland, aldus Barr. Dat onderzoek leidde tot een impeachementprocedure voor Trump, die uiteindelijk nergens toe leidde.

Lees ook

Trumps advocaat roept op tot executie van topambtenaar Krebs
Een van Trumps advocaten heeft opgeroepen tot de executie van Chris Krebs, de onlangs ontslagen topambtenaar voor cyberveiligheid die heeft verklaard dat Trumps beweringen over massale verkiezingsfraude niet kloppen.

Trump verliest ook de laatste twee cruciale staten Arizona en Wisconsin
Wederom een tegenslag voor Donald Trump. Zijn poging om de verkiezingsuitslag alsnog te wijzigen, raakt nog verder uit zicht nu ook Arizona en Wisconsin formeel Joe Biden hebben aangewezen als winnaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden