Justitieloze vrijdag in België

Belgische rechtbanken en gevangenissen zullen vandaag stilliggen door een grote staking van het justitiepersoneel. De werknemers protesteren tegen het personeelstekort en de besparingen waardoor het gerecht volgens hen niet meer goed kan functioneren.

BRUSSEL - Volgens de vakbonden wordt het de grootste staking ooit bij justitie. Zowel gevangenbewaarders, transportgeleiders, rechtbankpersoneel en reclasseringsambtenaren als het burgerpersoneel van staatsveiligheid nemen deel. Het is voor het eerst dat alle gerechtelijke diensten in België tegelijk het werk neerleggen. De vakbonden spreken van een 'justitieloze vrijdag'.


België kampt al jaren met een personeelstekort en overbevolking in de gevangenissen. Door bijkomende besparingen worden de werkomstandigheden nu nog slechter. Bovendien dreigt het rechtbankpersoneel door een hervorming salaris te moeten inleveren. De stakers klagen ook over de slechte communicatie van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).


'Wij hebben heel trouw personeel', zegt Guy De Lobelle, nationaal voorzitter van de afdeling Hoven en Rechtbanken van de vakbond ACV. 'Het probeert altijd zijn werk te doen, in welke omstandigheden dan ook. We begrijpen dat we moeten besparen, en dat doen we ook. Maar in sommige rechtbanken werkt men nu nog maar met 40 procent van het voorziene personeel.'


In de gevangenissen waar er een tekort van 350 cipiers is, wordt vooral geklaagd over de besparing op personeel en kleding. Vanaf volgend jaar kunnen medewerkers minder snel een nieuw uniform krijgen. In de administratieve diensten van de gevangenissen wordt slechts een op de vier personeelsleden vervangen, al neemt de overbevolking in de cellen toe.


'We zien de minister nooit', zegt Filip Dudal, nationaal voorzitter van de ACV-afdeling Justitie. 'We zien haar op televisie om lintjes door te knippen en de pr te verzorgen, maar op de werkvloer is ze afwezig. Deze week vertelde de minister plotseling in de media dat elke cel een telefoon en internet zou moeten krijgen. Maar wij zouden al blij zijn als elke gedetineerde een eigen bed had.'


De vakbonden denken niet dat hun 'justitieloze vrijdag' de veiligheid in het gedrang zal brengen. Verschillende rechtbanken hebben uit voorzorg zittingen uitgesteld en in de gevangenissen zal de politie de beveiliging overnemen. De reclasseringsambtenaren zullen een soort zondagdienst draaien en geen huisbezoeken afleggen.


'Er dreigt geen acuut gevaar', zegt Luc Neirynck, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten en Gevangenissen. 'Door het personeelstekort is het nu ook al moeilijk om alles te doen wat moet gebeuren. Het duurt soms dagen voor men merkt dat een enkelband geen correct signaal meer doorgeeft.'


Minister Turtelboom heeft in dagblad De Standaard laten weten begrip te hebben voor de staking. 'Het is een moeilijke periode voor Justitie', zegt haar woordvoerster. 'Er zijn veel hervormingen. Dat scharniermoment leidt tot ongerustheid.'


Turtelboom ligt al langer onder vuur. Vorige maand trokken gerechtelijke experts zoals gerechtspsychiaters, fiscale experts, artsen, tandartsen en tolken aan de bel omdat ze het afgelopen anderhalf jaar amper waren betaald voor hun werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden