Justitie zwijgt over oliekartel

Minister Korthals van Justitie weigert het proces-verbaal openbaar te maken dat de Economische Controledienst (ECD) heeft opgesteld na een onderzoek naar kartelvorming onder oliemaatschappijen....

De vervoerdersorganisatie KNV had de minister gevraagd om openbaarmaking van de stukken op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Korthals, die zijn beslissing enige malen uitstelde, meent dat de gegevens dermate gevoelig zijn dat publicatie niet opweegt tegen de schade die de betrokken bedrijven daardoor zouden lijden.

Na openbaarmaking is volgens Justitie 'niet uit te sluiten' dat de betrokken bedrijven alsmede de branche in zijn geheel 'negatief in de publiciteit komt'. 'Mede vanwege de grote belangstelling voor alle factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de benzineprijzen', zouden de betrokken bedrijven door publicatie van het proces-verbaal 'aanzienlijke schade kunnen oplopen'.

Het KNV ziet hierin aanwijzingen dat zijn vermoedens over een dieselkartel niet uit de lucht zijn gegrepen. 'Deze passage zegt genoeg', aldus een woordvoerder van de organisatie. Het KNV constateert dat de belangen van de oliebedrijven 'prevaleren boven het maatschappelijk belang'.

Volgens Korthals moet de informatie bovendien binnenskamers blijven omdat anders bedrijfsgeheimen en privacy-gevoelige gegevens op straat zouden komen te liggen. Openbaarmaking zou ook 'het strafrechtelijk onderzoek frustreren', aldus Justitie.

De ECD begon al in 1995 een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen oliemaatschappijen. In juni vorig jaar werden de bevindingen gedeponeerd bij het Openbaar Ministerie. Ook mededingingsautoriteit NMa zegt een eigen onderzoek te houden. Het KNV gaat in beroep tegen de beslissing van minister Korthals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden